Viviani snelste in massasprint, Groenewegen vijfde

Tour de FranceElia Viviani heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De Italiaan van Deceuninck - Quick-Step hield in de straten van Nancy de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Caleb Ewan achter zich. De nog altijd wat gehavende Dylan Groenewegen sprintte mee en finishte als vijfde.

Vanaf de start in Reims was het vanmiddag duidelijk dat de etappe zou eindigen in een massasprint. De vroege vlucht van dienst bestond uit drie renners: het Wanty-Gobert-duo Frederik Backaert uit België en Yoann Offredo uit Frankrijk trok er samen met de Zwitser Michael Schär van CCC op uit.

Veel ruimte kregen de vluchters echter nooit, en het trio werd dan ook op zo'n 16 kilometer van de finish ingerekend. Ook een klimmetje van de vierde categorie en een poging van Lilian Calmejane in de slotkilometers konden geen massasprint voorkomen. 

In de straten van Nancy drukte Groenewegen pas laat zijn neus aan het venster. De 26-jarige Nederlander zette ook aan, maar moest enkele tientallen meters voor de finish zijn meerdere erkennen in Viviani. 

Bekijk de terugblik op etappe 4 van In Het Wiel met Thijs Zonneveld en Thomas Dekker:

Terwijl Groenewegen het hoofd boog, hield de sprinter van Deceuninck - Quick-Step de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Caleb Ewan knap achter zich. Voor Viviani, die eerder ritten won in de Giro en de Vuelta, was het zijn eerste ritzege in de Tour.

,,Deze overwinning betekent veel voor me‘’, sprak Viviani. De sprinter was vol lof over zijn ploeggenoten Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze die hem in de laatste meters perfect lanceerden. ,,Ik moet het team bedanken. We misten onze eerste kans deze Tour. In de eerste etappe verloor ik het wiel van Max (Richeze, red.). Maar vandaag hebben we het perfect gedaan. Ik zag Kristoff aan de rechterkant komen, maar Max opende de deur voor me.’’

De leiderstrui blijft in handen van de Fransman Julian Alaphilippe. Morgen volgt een rit naar Colmar met onderweg vier hellingen in de Vogezen. De dag daarop is de eerste serieuze bergetappe van deze Tour, naar La Planche des Belles Filles.

Bekijk hieronder de reactie van Dylan Groenewegen na afloop:

Volledig scherm
© photo: Cor Vos
Volledig scherm
Elia Viviani. © REUTERS
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’