Simon Yates grijpt tweede dagzege, Kruijswijk houdt zicht op podium

De laatste Pyreneeën-etappe in de Tour de France heeft voor veel nieuwe inzichten gezorgd. Na vier cols, met aankomst bergop Prat d’Albis, wist Thibaut Pinot geletruidrager Julian Alaphilippe te kraken. Steven Kruijswijk verloor tijd op Pinot, maar houdt zich op een podiumplaats in Parijs. Simon Yates greep zijn tweede ritzege vanuit de vroege vlucht.

Door Sjors Tanis

De kopgroep.
Volledig scherm
De kopgroep. © BELGA
De ploeg van leider Alaphilippe op kop.
Volledig scherm
De ploeg van leider Alaphilippe op kop. © BELGA

De vijftiende etappe in de Tour (185 kilometer van Limoux naar Foix) kende eigenlijk geen moment van rust. In de openingsfase was het oorlog om in de vroege vlucht te komen. Die strijd duurde ruim een uur, waarna een grote groep van 36 wist weg te rijden. In die groep veel grote namen, onder wie Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Nairo Quintana en Simon Yates.

In het peloton controleerde Deceuninck-Quick Step voor geletruidrager Alaphilippe. Op de voorlaatste beklimming opende Mikel Landa de debatten bij de favorieten. De Spanjaard van Movistar pakte met de hulp van uitgezakte ploeggenoten een mooie voorsprong in de afdaling en de vallei richting de slotklim van ruim elf kilometer.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Simon Yates op weg naar de ritzege.
Volledig scherm
Simon Yates op weg naar de ritzege. © photo: Cor Vos
Simon Yates.
Volledig scherm
Simon Yates. © REUTERS
Pinot komt over de streep.
Volledig scherm
Pinot komt over de streep. © BELGA

Op die slotklim reden vooraan vluchters Simon Yates en Simon Geschke op kop. Het was Yates die al snel op de slotklim versnelde; de Brit wist dat Landa op komst was en ging solo door op weg naar zijn tweede ritzege. Bij de favorieten was het aan Thibaut Pinot, de winnaar van zaterdag op de Tourmalet: de Fransman viel een eerste keer aan en zag dat Geraint Thomas én Steven Kruijswijk niet konden volgen. Wel mee met Pinot: leider Alaphilippe, Egan Bernal en Emanuel Buchmann.

Maar Pinot gaf niet of en versnelde nog drie of vier keer. Niet zonder resultaat: eerst loste Alaphilippe en even later konden ook Buchmann en Bernal het tempo van de ontketende Fransman niet volgen. Pinot reed zelfs nog naar Landa toe en sprintte aan de finish naar plek twee achter Yates. Pinot liet zien voorlopig de sterkste klimmer te zijn.

Bernal verloor samen met Buchmann 18 seconden op Pinot. Kruijswijk kwam, samen met Thomas en Alejandro Valverde, op 49 seconden van Pinot over de streep op Prat d‘Albis. In het klassement heeft Alaphilippe nu 1'35 voorsprong op Thomas. Kruijswijk blijft derde op 1'47 van de leider. Pinot is nu vierde op 1'50. Maandag is de tweede en laatste rustdag in deze Tour.

Simon Yates wint.
Volledig scherm
Simon Yates wint. © REUTERS
Kruijswijk komt in het wiel van Thomas over de streep.
Volledig scherm
Kruijswijk komt in het wiel van Thomas over de streep. © REUTERS
Alaphilippe.
Volledig scherm
Alaphilippe. © REUTERS
Simon Yates.
Volledig scherm
Simon Yates. © photo: Cor Vos

Wil je de etappe nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: