Volledig scherm
PREMIUM
Andy Schleck (witte trui) en Aberto Contrador op de Tourmalet in 2010. © Corbis via Getty Images

‘Renners haten de Tourmalet’

Het is een van de meest gevreesde Pyreneeëncols. Toch finisht een Tour-etappe zelden op de top van de Tourmalet. Vandaag wel. Het grote gevecht bergop kan eindelijk losbranden.

Door Pim Bijl

Zo mager als hij was in de jaren dat hij voor de Tour-zege streed, is hij al een poos niet meer. Andy Schleck (34), gestopt in 2014, loopt dezer dagen door de Tour als ambassadeur van autofabrikant Skoda. ,,De Tourmalet’’, raadt hij het gespreksonderwerp, wanneer hij wordt aangesproken met het weekeinde in zicht. Zonder af te wachten stelt hij onomwonden vast: ,,A fucking hard climb.’’ De Luxemburger won er in 2010 voor Alberto Contador en werd zo na Jean-Pierre Danguillaume (1974) de tweede winnaar van een Tour-rit boven op de Tourmalet. Twee jaar later kreeg Schleck ook de eindzege van 2010 alsnog op zijn naam, na de diskwalificatie van Contador vanwege clenbuterol­gebruik. Zelf reed de Luxemburger jarenlang met broer Fränk voor de ploegen van Bjarne Riis, de Deen die als renner en ploegleider omstreden was.

  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.