Op sandalen de bergen over: EF-renner Morton voltooit na 5.500 km alternatieve Tour
Helemaal in zijn eentjePetje af. Helemaal in zijn eentje, óp sandalen en na een tocht van 5.510 kilometer arriveerde Lachlan Morton (29) vanochtend op de Champs-Élysées. De Australiër werkte zijn alternatieve Tour de France met glans af. Een eerbetoon aan de beginjaren, al helpt Morton er ook duizenden gezinnen mee.
Champagne op de Champs-Élysées, nu al. Lachlan Morton heeft met succes zijn alternatieve Tour de France afgerond. De 29-jarige Australiër zat niet in de Tour-selectie van EF Education-Nippo, dus koos hij ervoor om de tocht door Frankrijk in zijn eentje te maken. Op 26 juni begon Morton aan zijn avontuur, vanochtend kwam de verlossing in Parijs.
Tentje
Morton - die nog nooit de ‘echte’ Tour reed, vorig jaar 111de werd in de Giro en wel enkele etappezeges in de Ronde van Utah op zijn erelijst heeft - reed alle 21 ritten die het Tourpeloton ook voor de wielen kreeg of nog krijgt geschoven. Tot daar de vergelijking. Want waar Pogacar en co. kunnen rekenen op een heel team, was de Australiër volledig op zichzelf aangewezen. Geen teamgenoten, geen volgwagen, geen mecanicien, geen kok, geen masseur. Op zijn best een wielertoerist die Morton enkele kilometers vergezelde.
De avonturier stond met een gasbrandertje zelf in voor eten en drank, dat hij kocht in de lokale winkeltjes. Verder zeulde hij een zak met wat kledij en een tandenborstel mee. ‘s Nachts sliep hij in een piepklein tentje.
Wat alles nog indrukwekkender maakt: terwijl de anderen de bus of het vliegtuig opstappen, overbrugde hij ook de verplaatsingen tussen de verschillende start- en aankomstplaatsen met de fiets. Daardoor reed hij 5.510 kilometer en niet de 3.383 van het peloton. Dat betekende 18 lange dagen ofwel 220 uur op de fiets, goed voor liefst 65.500 hoogtemeters.
Everesting
Waarom, zou je denken...Ten eerste daagt Morton zichzelf graag uit. Zo was hij tot vorig jaar recordhouder ‘Everesting’ - dat is zo snel mogelijk op één en dezelfde klim de 8.848 hoogtemeters van de Mount Everest bereiken. Verder is hij een vaste klant op ultraraces en gravelwedstrijden.
Maar met ‘The Alt Tour’, zoals hij zijn alternatieve Ronde van Frankrijk noemde, wil hij ook een eerbetoon brengen aan de begindagen van de grootste rittenkoers op aarde. Toen alle renners nog zelf hun lekke band moesten vervangen en ritten van 400 kilometer geen uitzondering waren. ,,Fietsen was toen echt opwindend.”
Morton doet het ook om anderen te helpen. Tijdens zijn avontuur kon iedereen doneren aan World Bicycle Relief, een non-profitorganisatie die arme gezinnen in derdewereldlanden een fiets geeft zodat ze daarmee water kunnen halen of hun kinderen naar school kunnen sturen. Intussen staat de teller op 367.000 dollar (310.000 euro), goed voor duizenden fietsen.
Birkenstocks
Opmerkelijk: Morton kwam op groene Birkenstocks aan in Parijs. Al na enkele dagen kreeg de Australiër last van kniepijn door verkeerd afgestelde schoenplaatjes. Hij ruilde de klikpedalen in voor gewone pedalen en besloot over te schakelen op sandalen als schoeisel. De kniepijn verdween als sneeuw voor de zon en hoewel het een atypische rijstijl was, boette Morton niet aan snelheid in. Franse cols beklimmen op sandalen, het is wat. ,,Maar ik geniet hier echt van”, schreef hij op Instagram.
,,,Dit wordt de meest veeleisende tocht uit mijn leven”, vertelde Morton vlak voordat hij aan zijn eerste kilometers begon. Vanochtend om 05:30 uur arriveerde hij dan eindelijk in Parijs, waar sympathisanten en pers hem op stonden te wachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Annemiek van Vleuten kon voor één keer geen commentaar geven, nu snap ik waarom
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Lachlan Morton, de man die in zijn eentje de Tour de France rijdt
Columnist Thijs Zonneveld schrijft in zijn column over Lachlan Morton, de man die bezig is met het verleggen van zijn eigen grenzen door in zijn eentje de Tour de France te rijden. ,,Hij is niet bezig met presteren, maar met inspireren.” -
Dit is het parkoers van Tour de France 2023: terugkeer op Puy de Dôme, loodzware Alpenritten en één tijdrit
De Tour de France kent volgend jaar voor het eerst sinds 1988 weer een aankomst op de Puy de Dôme. De gedoofde vulkaan in het Centraal-Massief wordt in het tweede weekeinde van de Tour beklommen. Het wordt de veertiende keer dat het Tourpeloton de 5,5 kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3 procent, aandoet. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Jonas Vingegaard na eindzege Tour de France: ‘Niemand kan dit meer afpakken’
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Tour de France pakt in 2024 uit met daverend slotweekeinde: loodzware bergetappe en tijdrit
Met de bekendmaking van het slotweekeinde van de Ronde van Frankrijk van 2024 beginnen de harten van de wielerfans nu al sneller te kloppen. De Tour-directie lichtte vandaag weer een nieuw tipje van de sluier op van het parkoers van volgend jaar zomer, dat zoals bekend vanwege de Olympische Spelen niet in Parijs maar in Nice eindigt. Het slotweekeinde van de Tour de France van volgend jaar sluit af met een loodzware bergetappe en een tijdrit.