Ontketende Alaphilippe rijdt Teunissen én Jumbo-Visma uit het geel

videoMike Teunissen is na twee dagen zijn gele trui in de Tour de France kwijt. De renner van Jumbo-Visma wordt aan kop van het klassement afgelost door Julian Alaphilippe, die op  indrukwekkende wijze de derde etappe op zijn naam schreef.

De Franse wielrenner van Deceuninck - Quick Step kwam solo aan na 215 kilometer van Binche in België naar Épernay in Frankrijk. Michael Matthews won op 26 seconden de sprint van het uitgedunde peloton.

Teunissen raakte op de laatste beklimming van de derde categorie de aansluiting met het peloton kwijt. De 26-jarige Limburger van Jumbo-Visma finishte op kleine achterstand, maar verloor te veel om het geel te behouden. Door het indrukwekkende optreden van Alaphilippe  lukte het Jumbo-Visma ook niet om de trui in de ploeg te houden.

In het klassement heeft Alaphilippe nu een voorsprong van 20 seconden op Wout Van Aert en 25 op Steven Kruijswijk en George Bennett. Wilco Kelderman sluit de top 10 af, met een achterstand van 51 seconden op de nieuwe geletruidrager.

Volledig scherm
Mike Teunissen slaag er niet in om zijn gele trui vast te houden. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Julian Alaphilippe wint met overmacht de derde etappe in de Tour. © REUTERS

Alaphilippe achterhaalt Wellens

Vlak na de start in Binche gingen vijf renners op avontuur. De vier Fransen, Yoann Offredo, Stéphane Rossetto, Paul Ourselin en Anthony Delaplace, en Wellens liepen door de controle van Jumbo-Visma van geletruidrager Teunissen in het peloton uit naar een voorsprong van maximaal vijf minuten.

In de heuvelzone, op 48 kilometer van de finish, versnelde Wellens en hij ging op jacht naar de punten voor het bergklassement. De Belg kwam op vier beklimmingen als eerste boven en neemt daarmee de bolletjestrui over van landgenoot Greg van Avermaet.

Op de top van de laatste beklimming van de derde categorie werd Wellens bijgehaald door Alaphilippe, die hard doorreed. Het peloton, inmiddels zonder Teunissen, kreeg de Fransman niet meer bijgehaald.

Voor Alaphilippe is het de elfde zege van dit seizoen. Eerder won de Fransman Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl.

Volledig scherm
Julian Alaphilippe is de nieuwe geletruidrager in de Tour. © AP
Volledig scherm
Tim Wellens houdt aan zijn aanval geen ritzege, maar wel de bolletjestrui over. © photo: Cor Vos
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’