Volledig scherm
Het profiel van etappe 14 in de Tour de France. © ANP Graphics

Nog nooit won een Nederlander op de Tourmalet

Etappe 14Met de veertiende etappe van Tarbes naar de top van de Tourmalet begint voor het peloton het hooggebergte pas echt. De bergrit over 117 kilometer eindigt op de Col du Tourmalet, met 2115 meter hoogte een beklimming van de buitencategorie.

Tarbes is vooral bekend als startplaats van Touretappes. Slechts twee keer finishte een etappe in de Zuid-Franse stad. De eerste keer was in een beruchte rit in 1951 met startplaats Dax. Wim van Est had als eerste Nederlander ooit de gele trui veroverd. De dag na het behalen van die mijlpaal miste de Nederlander in de afdaling van de Col d’Aubisque een bocht en stortte in een ravijn. Hij moest opgeven, Tarbes bleef voor hem onbereikbaar.

De Tourmalet is voor Nederlanders ook geen geliefde plek. Al meer dan tachtig keer werd de col beklommen in de Tour en nog nooit kwam een Nederlander er als eerste boven. De laatste keer dat de Tourmalet werd beklommen was halverwege de negentiende etappe vorig jaar. Als eerste boven was de latere winnaar van het bergklassement dat jaar, de huidige geletruidrager Julian Alaphilippe.

Volledig scherm
Julian Alaphilippe, de huidige drager van de gele trui, was vorig jaar de sterkste op de Tourmalet. © BELGA
  1. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
    Video

    Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

    Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”