Egan Bernal.
Volledig scherm
Egan Bernal. © photo: Cor Vos

Huilende Bernal in geel na bizarre Tour-dag, laatste bergrit óók ingekort

Geen ritwinnaarIn een curieuze negentiende etappe heeft Egan Bernal de macht in de Tour de France gegrepen. De Colombiaan kwam als eerste boven op de gevreesde Col de l’Iseran, de voorlaatste berg van de tweede Alpenrit. De etappe werd 25 kilometer voor de finish stilgelegd omdat noodweer een deel van het resterende parkoers onbegaanbaar had gemaakt. En dat heeft ook z'n invloed op de rit van morgen.

De jury van de Tour besloot geen ritwinnaar aan te wijzen en de tijden op de top van de Iseran te laten tellen. Daardoor neemt Bernal de gele trui over van Julian Alaphilippe, de Fransman die op ruim twee minuten was gereden op de Col de l’Iseran. Bernal verdedigt morgen in de laatste bergetappe een voorsprong van op 48 seconden op Alaphilippe. Ook Geraint Thomas (1.16), Steven Kruijswijk (1.28) en Emanuel Buchmann (1.55) hebben nog uitzicht op de eindzege in deze Tour.

,,Ik kan nu alleen maar huilen en blij zijn. Ik heb hier altijd van gedroomd’', stamelde Bernal in tranen nadat hij in finishplaats Tignes de eerste gele trui uit zijn loopbaan had gekregen. ,,Het kan nog heel spannend worden. Maar ik wil deze trui mee naar Parijs en Colombia nemen.”

Bekijk hieronder de nabeschouwing van In Het Wiel:

De beslissing van de jury om de etappe voortijdig te beëindigen lijkt de enige juiste. Toegesnelde sneeuwschuivers slaagden er niet in het parkoers weer veilig te maken. Op sommige plekken leek er zelfs een aardverschuiving te hebben plaatsgevonden en waren er modderstromen.

Veel renners voelden zich echter benadeeld. Bernal dacht op de slotklim nog meer afstand te kunnen nemen van zijn concurrenten. Alaphilippe hoopte zijn achterstand in de afdaling van de Col de l’Iseran nog te kunnen verkleinen. En Kruijswijk had nog grote plannen op de afsluitende beklimming naar Tignes.

Aanval Kruijswijk, opgave Pinot

De aanval van Steven Kruijswijk, alleen Geraint Thomas kan in eerste instantie volgen.
Volledig scherm
De aanval van Steven Kruijswijk, alleen Geraint Thomas kan in eerste instantie volgen. © REUTERS
De huilende Thibaut Pinot moet opgeven.
Volledig scherm
De huilende Thibaut Pinot moet opgeven. © AFP

Het was ook de kopman van Jumbo-Visma die de negentiende etappe in vuur en vlam zette. Kruijswijk ging in de aanval op zo’n 6 kilometer van de top van de Col de l’Iseran, met 2770 meter het dak van deze Tour. Bernal counterde en reed alleen naar een kopgroep. Hij passeerde vijftig tellen eerder de top van de Col de l’Iseran dan Kruijswijk en Thomas. Alaphilippe moest 2.07 toegeven voordat de koers vroegtijdig werd beëindigd na zware hagelbuien.

De Franse wielerliefhebbers beleefden een soort van ‘zwarte vrijdag’. Alaphilippe verloor niet alleen de gele trui. Thibaut Pinot, vorig week in de Pyreneeën nog de grote favoriet voor de eindzege, moest al vroeg in de etappe afstappen wegens een spierblessure. Hij stond vijfde in het klassement, op slechts drie seconden van Kruijswijk.

Morgen zou de ontknoping volgen van deze Tour, met een 130 kilometer lange Alpenrit naar Val Thorens. Alleen de weergoden gooien een sluier over de climax van deze Ronde van Frankrijk, want de rit is ingekort tot 59 kilometer. Een Tour om de vingers bij af te likken wordt op deze manier toch een beetje overschaduwd.

Het parkoers van de etappe leek alleen voor veldrijders begaanbaar.
Volledig scherm
Het parkoers van de etappe leek alleen voor veldrijders begaanbaar. © AP

Bekijk hieronder de reactie van Steven Kruijswijk op de gebeurtenissen van vandaag:

Lees hieronder het verslag van minuut tot minuut van deze merkwaardige dag: