Volledig scherm
© REUTERS

‘Deadline over besluit Tour de France op 15 mei’

De Amaury Sport Organisation (ASO) bepaalt uiterlijk 15 mei of de Tour de France dit jaar doorgaat of niet. Dat hebben twee burgemeesters van steden waar een Touretappe start of finisht bevestigd aan de Belgische zender RTBF

,,We moeten tot 15 mei geduld hebben‘’, zei Stéphane Villain, burgemeester van Châtaillon-Plage, de stad die gastheer is bij de start van de 11de etappe.  ,,Dat is wat Tour-baas Christian Prudhomme ons heeft verteld. We wachten de komende weken wel af of Frankrijk dan nog steeds in lockdown verkeert. dan is er nog voldoende tijd om te besluiten of we afstellen of uitstellen, maar Prudhomme wekte geen indruk zich ernstig zorgen te maken.”

Dat deed wel Pascale Schwartz , directeur-generaal van de gemeente Saint-Martin-de-Ré, de stad waar de Tour eindigt met rit 10. ,,We zijn echt heel laat. Ik maak me flinke zorgen. Vanwege de lockdown zijn alle werkzaamheden voor het parcours van onze rit stilgezet. Die zijn essentieel zijn voor de aankomst. Een Tour zónder publiek? Dat is echt onmogelijk. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen zich langs het parcours melden?”

De Tour de France is met Wimbledon het grootste sportevenement tot 1 augustus dat vanwege het coronavirus nog niet is afgelast of uitgesteld. Eerder ging al wel - al dan niet tijdelijk - de stekker uit de Giro d’Italia, Roland Garros, het EK voetbal en Roland Garros.