Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © EPA

Alaphilippe maakt grote indruk: ‘Hij rijdt als een malle’

Na zijn verbluffende tijdritzege van gisteren en zijn tweede plek vandaag op de Tourmalet, is Julian Alaphilippe een flink stuk op weg om deze Tour de France te winnen. Frankrijk, dat sinds 1985 wacht op een opvolger van Bernard Hinault, houdt de adem in. Maar de man in de gele trui probeert de verwachtingen te temperen. ,,Aan de eindzege wil ik nog niet denken.'' 

De Franse president Emmanuel Macron had geen betere dag kunnen uitzoeken om de Tour de France te bezoeken. Vanuit de auto van koersdirecteur Christian Prudhomme zag hij landgenoot Thibaut Pinot winnen op de mythische Tourmalet. Alaphilippe kwam kort daarna als tweede over de finish en verstevigde zo zijn leidende positie in het klassement.

,,We zijn enorm trots, ze hebben ons een prachtige etappe voorgeschoteld”, zei Macron aan de finish, met zijn handen om de schouders van Pinot en Alaphilippe. ,,Hopelijk kunnen we eindelijk afrekenen met de vloek en rijdt er over een week een Fransman in het geel over de Champs-Élysées.‘’

Maar daar wil de geletruidrager zelf dus nog niets van weten. Alaphilippe: ,,Ik probeerde zo lang mogelijk mee te gaan met de beste renners. Op het einde kon ik zelfs nog meedoen voor de ritzege. Het is heel mooi om nog een dag in het geel te rijden, en het is een eer om deze trui te dragen. Maar aan de eindzege wil ik nog niet denken.”

Bekijk hieronder de samenvatting van rit naar de Tourmalet:

De 27-jarige Fransman heeft in het algemeen klassement nu iets meer dan 2 minuten voorsprong op Geraint Thomas, die moest lossen in de slotkilometers en een halve minuut verloor op onder anderen Steven Kruijswijk. De Brabander finishte als derde op de Tourmalet, en staat in het klassement op 2.14 van Alaphilippe en op slechts 12 seconden van Thomas.

 ,,Zo’n rit als vandaag zou je denken dat Alaphilippe in de problemen komt en Thomas juist boven komt drijven‘’, zegt Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann. ,,Maar dat was niet zo. Voorlopig is Alaphilippe de absolute topfavoriet. Ik heb hem nog geen krimp zien geven.”

Ook op Ineos-knecht Wout Poels maakt Alaphilippe een meer dan overtuigende indruk. ,,Hoe hij gisteren in de tijdrit reed... Dan is iedereen wel op zijn hoede‘’, zegt Poels. ,,Alaphilippe is in de vorm van zijn leven. We weten allemaal dat hij kan klimmen, maar nu is de vraag hoe lang hij het vol gaat houden. Ik hoop niet tot Parijs. Maar je weet het niet. Hij rijdt als een malle.”

Bekijk hieronder de nabeschouwing van In Het Wiel:

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’