Volledig scherm
Marcel van Eenennaam organiseert zaterdag 19 augustus een zwemtocht van Stavenisse naar Sint-Annaland. Daarmee wil hij geld inzamelen voor de restauratie van de Hervormde kerk. © Timo van de Kasteele

Zwemtocht voor restauratie kerk Stavenisse

STAVENISSE - Als tv-presentator Beau van Erven Dorens de Oosterschelde kan overzwemmen, dan moet een zwemtocht van Stavenisse naar Sint-Annaland voor meer een sportieve uitdaging zijn. Initiatiefnemer Marcel van Eenennaam (42) uit Stavenisse koppelt er meteen een goed doel aan: geld ophalen voor het opknappen van de Hervormde kerk in zijn dorp.

De zwemtocht is nog onder voorbehoud. Rijkswaterstaat moet officieel nog goedkeuring geven. Marcel van Eenennaam, vaste schipper op een brandweerreddingsboot, heeft het volste vertrouwen dat de zwemtocht zaterdag 19 augustus door kan gaan. "Qua veiligheid hebben we overal aan gedacht."

Het idee voor een zwemtocht is kijkend naar reisprogramma Beaufort ontstaan. Tv-presentator Beau van Erven Dorens zwemt in dat programma van Zierikzee naar Yerseke, als voorbereiding op een oversteek van het Kanaal, de zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. "Als een onervaren presentator dat kan, moeten mensen met een beetje conditie makkelijk van Stavenisse naar Sint-Annaland kunnen zwemmen."

Vier afstanden

Met de sportieve uitdaging wil Marcel zoveel mogelijk geld inzamelen voor het kerkgebouw van de Hervormde gemeente. Zelf gaat hij daar niet naar de kerk, maar de aftakeling van het prominente gebouw aan het Van de Lek de Clerqplein gaan de Stavenissenaar aan het hart. "Het verval is duidelijk zichtbaar. Rotten kozijnen, scheuren en ga zo maar door." Voor de renovatie van het gebouw is tweeënhalve ton nodig.

Deelnemers aan de zwemtocht hebben de keuze uit vier afstanden: één kilometer, tweeënhalve kilometer, vierenhalve kilometer en de volledige acht kilometer. Van Eenennaam benadrukt dat het geen wedstrijd is. "Van jong tot oud, iedereen kan meedoen. We willen een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken." De organisatie hanteert een minimum leeftijd van zes jaar.

De bedoeling is dat deelnemers zich per gezwommen kilometer laten sponsoren door familie, vrienden of bedrijven. Zwemmers hebben onderweg meerdere mogelijkheden om uit het water te gaan.

Deelname voor volwassenen bedraagt vijf euro, de jeugd betaalt drie euro. De zwemmers worden begeleid door twee tot drie reddingsboten. Inschrijven kan via de website: nauticalsafetytholen.com/oosterscheldezwemmen