Xtc-lab ontploft in Poortvliet: 28 schapen overleden, duizenden liters drugsafval gevonden

VIDEO | UPDATE 18.01 uurPOORTVLIET - De politie heeft duizenden liters drugsafval gevonden in het xtc-lab in Poortvliet dat vrijdagavond afbrandde. In de schuur ontploften meerdere gasflessen, wat zorgde voor grote explosies. 28 schapen die in de schuur stonden zijn gestorven.  

De vlammen waren zondagmiddag pas volledig gedoofd. Agenten haalden eerst loshangende delen in de schuur weg om een veilige plek te creëren. De politie ging er eerder vanuit dat er mogelijk ook slachtoffers onder het puin lagen. Dat bleek niet het geval. Wel vonden agenten vier ketels waarin synthetische drugs werden gemaakt, grondstoffen voor drugs en enkele duizenden liters drugsafval. 

Volledig scherm
© Rob Paardekam

De uitgebrande schuur ligt aan de doorgaande weg tussen Poortvliet en Sint-Annaland, maar wel aan het eind van een vrij lang oprijpad en daardoor relatief afgelegen. In Poortvliet reageren de paar mensen die zondagmiddag over straat lopen nuchter op de ontdekking. ,,Je kijkt er al bijna niet meer van op, hè’', zegt een wat oudere man die een wandelingetje maakt. ,,Gelukkig zoeken die criminelen er afgelegen plekken voor op, want je ziet maar weer dat het levensgevaarlijk is.’'

Een andere dorpsbewoner begint meteen over de ontdekking van wat hij een xtc-lab noemt in Oud-Vossemeer, een klein jaar geleden. Eigenlijk ging het toen om een cokewasserij. ,,Het lijkt hier op Tholen soms wel erger met al die drugs dan op andere plekken’', zegt hij ,,Hoe vaak lees je niet dat de burgemeester weer een drugspand heeft gesloten of dat er weer grote vaten in de sloot liggen? Ik hoorde deze brand net alweer genoemd worden op het landelijke nieuws. Niet echt iets om trots op te zijn.’’

De brand ontstond vrijdagavond rond 22.00 uur. De vlammen sloegen langs alle kanten uit het pand. Midden in de schuur stonden 28 schapen, waaronder 8 lammetjes. De brandweer kon die plek door de hitte niet bereiken. Eerder dacht de brandweer nog dat er niemand in de schuur aanwezig was. Zaterdag werden de verbrande karkassen aangetroffen.

De brandweer liet de loods gecontroleerd uitbranden om de overlast voor de omgeving te beperken. Het brandenden en smeulende hooi in de schuur was zondagochtend pas volledig uitgedoofd. 

Loshangende delen van de schuur worden weggehaald.
Volledig scherm
Loshangende delen van de schuur worden weggehaald. © Rob Paardekam

Bekijk hier beelden van de brand: