Volledig scherm
Dorina Willemse test de VR-bril in de pop-up store. In het midden burgemeester Ger van de Velde, links zit Ronald van Leeuwen van Brandveilig Leven. © Mechteld Jansen

Wat je vooral niet moet doen als de vlam in de pan slaat

THOLEN - Wat moet je doen als de vlam in de pan slaat? En wat juist níet? Het antwoord op die vragen verzorgt de Veiligheidsregio Zeeland de komende maand in Tholen in de Zeeland Veilig Pop-up Store.

In de oude C1000 aan de Eendrachtstraat 3 kun je met een VR-bril ervaren hoe het is om in een brandend huis te staan. En zie je wat er gebeurt als je de vlam in de pan met water probeert te blussen. Want dat is géén goed plan. Wat dan wel? Deksel erop en het gas uitdraaien. ,,Ik heb het idee dat mensen hier bewust van de gevaren naar buiten stappen'', zegt Ronald van Leeuwen van Brandveilig Leven.

,,We leggen alles uit in jip-en-janneke-taal. Bijvoorbeeld dat je je telefoon niet onder je kussen moet leggen als die oplaadt. En dat de meterkast een meterkast is, geen verzameling van jassen en schoenen. Allemaal voorbeelden van brandgevaarlijke situaties. Mensen worden hier met de neus op de feiten gedrukt." Hij haalt een Vlissings voorbeeld aan, waar de VRZ vorig jaar de Zeeland Veilig Pop-up Store opzette. ,,Een vrouw ging gelijk terug naar huis toen ik uitleg gaf. Haar laptop lag op te laden op een poef. Dat is gevaarlijk, want de accu wordt warm."

Burgmeester Van de Velde, die de pop-up store opende, erkende dat ze zelf ook wel eens de vlam in de pan had. ,,Toen ik spek aan het bakken was. Ik deed het helemaal fout, liep naar buiten met de pan en zette hem op de stoep in plaats van een deksel erop te doen. En dat terwijl mijn man bij de brandweer zat."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement