Volledig scherm
Arjen en Emmelie Quist uit Scherpenisse laten zien dat het ook anders kan, en scheiden hun afval. © Marcelle Davidse

'Waar laten we de koffiecups?'

THOLEN - In Tholen gaan 100 gezinnen proberen 100 dagen, 100 procent (rest-) afvalvrij te leven. Waarom? Om te kijken of het kan en andere inwoners te motiveren. Nu nog produceren Tholenaren gemiddeld 240 kilo afval per jaar. Dat moet in 2025 zijn gereduceerd tot dertig kilo. Een uitdaging.

Wethouder Jan Harmsen heeft inwoners opgeroepen deel te nemen aan 100-100-100, zoals het project officieel heet. Op 3 april gaat het van start, om 100 dagen later, op 11 juli te eindigen. Dan moet blijken of de deelnemende gezinnen erin zijn geslaagd aanzienlijk minder restafval te produceren.

Quote

Voor brood kun je een papierzak meenemen naar de bakker

Arjen Quist

Volgens de gemeente gooit een gemiddeld Thools gezin wekelijks ongeveer 4,5 kilo restafval in de grijze container. Doel van 100-100-100 is om te kijken of deze hoeveelheid door bewuster kopen en beter scheiden naar nul kan worden gebracht. Kapelle, waar het project vorig jaar is gehouden, noteerde na afloop 1,9 kilo afval per persoon.

Groente-, fruit- en tuinafval, papier en plastic, metalen, drankkartons, glas, textiel en batterijen kunnen als grondstoffen dienen voor nieuwe producten. Toch verdwijnt een groot deel daarvan bij het restafval. Arjen (26) en Emmelie (26) Quist uit Scherpenisse willen laten zien dat het ook anders kan. Het echtpaar gaat de uitdaging aan.

Taak

,,Met slim inkopen en goed scheiden wil ik laten zien dat je op een relatief eenvoudige wijze veel kunt bereiken”, zegt Arjen Quist. ,,Als christen zie ik het als taak deze aarde zo schoon mogelijk over te dragen aan onze toekomstige generatie. Alleen al daarom past dit project prima bij ons.”

Arjen doet al veel aan het scheiden van afval. Toch heeft hij soms moeite met bepalen wat nu bij het plastic hoort, en wat niet. ,,Zoals van die chocoladepapiertjes. Die bestaan soms uit plastic en papier. De laatste tijd scheur ik ze maar door de helft. Dan zit ik altijd goed.”

Volgens Arjen begint afval minderen bij wat je inkoopt. ,,Als je aardappelen bij de boer haalt, spaar je een plasticzak uit. Voor brood kun je een papierenzak meenemen naar de bakker. En bij de slager kun je de vleeswaren in een plasticbakje laten doen. Alleen dat laatste zie ik mezelf nog niet doen. Dat gaat een stap te ver.”

Utopie

Het is volgens Arjen een utopie te denken dat het lukt om 100 procent zonder restafval te leven. ,,We hebben een kleine van vijf maanden en zitten volop in de luiers. Het zou mooi zijn als je luiers op een duurzame manier kon hergebruiken. Dat zou een berg afval besparen. Ook moeten we nog een oplossing vinden voor de koffiecups. Die bestaan zowel uit metaal als plastic. Voorheen konden we die inleveren bij het tankstation. Nu zit er volgens mij niets anders op dan op laten halen door de leverancier.”

Tijdens het project kunnen de vorderingen van de gezinnen online worden gevolgd via de website tholen.100-100-100.nl. Wekelijks komt een medewerker van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) het afval wegen. Een afvalmeter zorgt voor een beetje competitie. Wie mee wil doen kan tot medio maart aanmelden via communicatie@tholen.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement