Volledig scherm
Zwembad de Spetter in Tholen. © PZC

Vrijwillige badmeesters voorlopig alleen bij volwassen zwemmers in Tholen

THOLEN  - Bij de kinderen staan vooralsnog alleen professionals langs de kant, maar als ’s ochtends de volwassenen baantjes komen trekken in zwembad De Spetter in Tholen is de kans vanaf nu groot dat ze in de gaten worden gehouden door een ‘vrijwillige badmeester'.

Veertien inwoners hebben de afgelopen tijd met succes een aantal cursussen gevolgd, waardoor ze bevoegd zijn om toezicht te houden bij het zwembad. Dat gebeurt altijd samen met een professionele badmeester.

Vooralsnog worden de vrijwilligers alleen ingezet bij het ochtendzwemmen met volwassenen. Daarbij gaat het over veertig tot zestig mensen, die vijf dagen per week rustig en gedisciplineerd baantjes trekken. Heel overzichtelijk. ,,We willen de vrijwilligers niet meteen inzetten als er vijf- of zeshonderd kinderen in het bad zitten’’, stelt wethouder Van Dis. ,,Dat is wat veel gevraagd.’’ Als er een uitbreiding komt, ligt het volgens hem meer voor de hand dat er ook vrijwilligers worden ingezet bij het zwemmen voor volwassenen in Sint-Maartensdijk.

Het inzetten van inwoners past in het streven om de kosten van zwembad De Spetter flink omlaag te brengen. Dat is een vereiste van de gemeente om het bad open te houden. Het comité Blijven Spetteren vervult een grote rol in deze omslag. Door tijdens het ochtendzwemmen negentig keer per jaar één van de twee betaalde badmeesters te vervangen door een vrijwilliger hopen comité en gemeente vierduizend euro te besparen.