Volledig scherm
Vlag van NVVE wappert voor gemeentehuis Tholen. © Johan Van Der Heijden

Vlaggenstrijd in Tholen; nu wappert het doek voor een vrijwillig levenseinde in top

THOLEN - Juist in het christelijke Tholen wappert dit weekend de vlag van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Die werd vrijdag gehesen om de Week van de Euthanasie in te luiden.

Daarvoor wordt ‘de vijfde vlaggenmast’ voor het gemeentehuis benut, eentje die sinds voorjaar 2019 door de gemeente ter beschikking wordt gesteld aan organisaties om te vlaggen tijdens speciale dagen of voor specifieke thema’s. Dat idee is ontstaan tijdens de discussie over ‘coming out day’ in 2018. 

De gemeente wilde toen zelf de regenboogvlag niet hijsen, maar besloot voortaan een mast beschikbaar te stellen voor alle denkbare organisaties die op aanvraag mogen vlaggen. Na de regenboogvlag wapperde er ook al eens een vlag tégen euthanasie en abortus in de speciale mast. Dat was op initiatief van de stichting Schreeuw om Leven.

‘De NVVE wil niemand provoceren’

,,Wij hijsen onze vlag voor het eerst”, zegt directielid Dick Bosscher van de NVVE. ,,We kwamen op het idee doordat de vlag van de stichting Schreeuw om Leven er wapperde.” 

Bosscher benadrukt dat de NVVE ‘niemand wil provoceren’ met de vlag. ,,Maar ik vond het wel een prikkelende gedachte, want euthanasie is een controversieel onderwerp, met name in confessionele kringen. Wij zijn een enorme tegenpool, maar als Schreeuw om Leven de ruimte krijgt, dan mogen wij die ruimte ook wel krijgen.”

De vereniging benut de - zelf uitgeroepen - Week van de Euthanasie om een aantal bijeenkomsten te houden in het land. Dan wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die de euthanasiewet biedt om regie over het eigen levenseinde te houden.