Volledig scherm
De Thoolse PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch. © Peter J.E.Roek Pentalux Photography

Vijf vragen aan... Vincent Bosch, die zijn eigen college voor de rechter sleept

vijf vragen aan...THOLEN - PVV-raadslid Vincent Bosch staat dinsdag in de Bredase rechtbank tegenover zijn eigen gemeente. De inwoner van Poortvliet eist dat geheimhouding van 200 documenten over de mislukte renovatie van zwembad De Spetter in Tholen per direct vervalt.

Een rechtszaak tegen je eigen college van burgemeester en wethouders?
,,Ja. En tegen coalitiepartijen in de gemeenteraad. Zij hebben met hun meerderheid het collegebesluit immers bekrachtigd. Ze proberen informatie te begraven.”

Dat gaat dus over tweehonderd - voor de buitenwereld - geheime stukken over de mislukte renovatie van zwembad De Spetter. Maar pas geleden is toch besloten dat die geanonimiseerd online komen?
,,Dat is wel de bedoeling. Maar de afgelopen twee weken zijn er e-mails en brieven uitgewisseld waardoor er twijfel is ontstaan of dat nog steeds de bedoeling is. Het is niet meer zo duidelijk dat alle tweehonderd documenten openbaar worden. Aangezien we de mogelijkheid kregen om die procedure vóór een besloten vergadering van komende donderdag te voeren, is één en één twee. Er wordt gelijk uitspraak gedaan. Dus als de geheimhouding wordt opgeheven kunnen we donderdag vrijuit spreken.”

Wat staat er in dat zó belangrijk is?
,,Wat er in staat, mag ik nog niet vertellen. De stukken zien met name toe op het proces. Welke keuzes er gemaakt zijn, door wie. Maar het gaat ook over signalen die genegeerd zijn. Met name op dat laatste punt is wel wat verduidelijking gewenst."

En die besloten vergadering van donderdag?
,,Daarin wordt gesproken over die tweehonderd documenten die nu nog geheim zijn en de dossiers die al wél openbaar zijn gemaakt. We hopen antwoorden te krijgen op onze vragen. En het allerbelangrijkste: er ontbreekt een mea culpa. Excuses blijven iedere keer uit. Het college vindt dat ze gedaan heeft wat ze kon. Wij vinden dat niet.”

Een besloten vergadering, geheime stukken, anonimisering... Wat zegt dit nou eigenlijk allemaal?
,,De overheid moet transparant zijn en zoveel mogelijk proberen openbaar te zijn.  Dat is in dit geval niet gebeurd. Daarom zijn we ook genoodzaakt die rechtszaak te beginnen.”

Zwembad De Spetter

De tweehonderd documenten die Bosch openbaar wil hebben, gaan over het renovatieproces van zwembad De Spetter. In dat proces zijn verkeerde keuzes gemaakt, zoals het gebruiken van blokken chloor in plaats van vloeibaar chloor. Daardoor werd het zwemwater afgelopen zomer dertien keer zó troebel dat het bad eerder dicht moest. Het herstel kost de gemeente ruim een ton en wordt nu uitgevoerd.