Volledig scherm
Jeroen van Hoek werkte van 2004 tot 2015 voor Defensie.

Veteraan Jeroen van Hoek uit Sint-Maartensdijk vertelt zijn verhaal op Nederlandse Veteranendag

SINT-MAARTENSDIJK - Veteraan Jeroen van Hoek (37) uit Sint-Maartensdijk doet dit jaar zijn verhaal tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Tegenwoordig is hij schrijver en dichter, maar in 2009 werd Van Hoek als commando uitgezonden naar Afghanistan. "Het avontuur en kameraadschap vond ik heel mooi.”

Jeroen van Hoek (37) had nooit gedacht bij de commando’s te gaan. En toen hij er begon, had hij niet gedacht ooit weg te gaan. “Toen ik de HTS afrondde zag ik het niet zitten om een computerbaan te hebben. Ik solliciteerde voor vlieger, maar kwam bij de commando’s terecht. Het avontuur en kameraadschap vond ik heel mooi.” 

Volledig scherm
Jeroen van Hoek is tegenwoordig schrijver en verhalenverteller.

Hij werkte van 2004 tot 2015 voor Defensie. In 2009 ging Jeroen naar Afghanistan waar negatieve en positieve ervaringen hand in hand gingen. Hij verloor een collega, maar twee maanden later voerden ze een succesvolle operatie uit om de Taliban terug te dringen. “Toen bleek: we doen het niet voor niks.” Toch kwam hij er steeds meer achter dat een carriere bij Defensie niets voor hem was. “Militair zijn was voor mij als een verblijf in het buitenland. Het is opwindend, maar niet mijn thuis. Schrijven was altijd de rode draad door mijn leven en na Afghanistan ben ik die creativiteit meer uiting gaan geven. Eerst als grafisch ontwerper en vervolgens als schrijver, dichter en verhalenverteller.” Van Hoek vertelt tijdens Veteranendag in de Ridderzaal zijn verhaal en schrijft hij ter plekke een gedicht.

Nederland telt ruim 111.000 veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen houdt het Nationaal Comité Veteranendag op 30 juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. 

Programma

De dag wordt geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, waaronder dus dat van Jeroen van Hoek. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer 60 veteranen die net terug zijn van een missie. Daaraan voorafgaande worden enkele bijzondere onderscheidingen uitgereikt. Daaronder een KNIL-veteraan met Molukse achtergrond. Daarna start het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen. De hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, sportieve attracties, een informatiemarkt, veteranenkunst en muziek.

Bij deze editie van de Nederlandse Veteranendag zijn de twee oudste veteranen van Nederland aanwezig: dhr. A. Du Pon (105) en mw. A.F. K. Krijgsman (100). Dhr Du Pon was ingezet aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Kesteren. Mw. Krijgsman was actief in het verzet en later als militair verpleegkundige in voormalig Nederlands-Indië.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement