Verdeling zorgspecialismen Bravis ziekenhuis tussen Roosendaal en Bergen op Zoom is definitief rond
BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Met de verplaatsing, begin deze maand, van de interne geneeskunde en cardiologische zorg naar de Roosendaalse vestiging van Bravis ziekenhuis, is de schuifoperatie van zorgspecialismen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom beklonken.
Sinds de ziekenhuisfusie in 2015 is stap voor stap toegewerkt naar herverdeling van specialismen, waarbij de twee vestigingen van Bravis ziekenhuis een duidelijk eigen profiel kregen.
In Bergen op Zoom ligt de focus op acute en complexe zorg, terwijl de oncologische en planbare (orthopedische) zorg in Roosendaal is geconcentreerd. De bouwvakkers zijn overigens nog niet vertrokken uit Bravis ziekenhuis. De verbouw van de poliklinieken en renovatie van de beddenkamers gaan nog even door, meldt Bianka Mennema, lid van de Raad van Bestuur van Bravis ziekenhuis. In Roosendaal moet bovendien nog verbouwd worden om het pijn- en slaapcentrum en het oogheelkundig behandelcentrum te laten neerstrijken. Dat is al eerder bekend geworden, maar krijgt komend najaar fysiek zijn beslag.
Intensive Care
Vanwege de acute en complexe zorg (inclusief complexe chirurgie en robotchirurgie) is in Bergen op Zoom een grotere Intensive Care ingericht en is een operatieteam 24 uur per dag beschikbaar. Dat laatste is ook nodig voor de geboortezorg. De bouw van het Moeder- en Kindcentrum in Bergen op Zoom vormde jaren geleden de zichtbare aftrap voor de herverdeling van specialismen tussen beide ziekenhuisvestigingen. De acute neurologische zorg ging al sinds oktober 2016 naar Bergen op Zoom. Ook de longgeneeskunde zit in de Markiezenstad.
Roosendaal is juist dé plek voor oncologie. In de afgelopen jaren werden een stralingsbunker en nieuw oncologisch centrum gebouwd. Ook patiënten die een geplande heup- of knie-operatie moeten ondergaan, moeten voortaan naar Roosendaal. Volgens Bravis ziekenhuis zorgt de concentratie van planbare ingrepen voor kortere wachttijden, korter verblijf in het ziekenhuis en meer zekerheid dat de afgesproken operatie ook daadwerkelijk doorgaat. De kans dat er plotseling spoedoperaties tussendoor komen is veel kleiner geworden.
Basiszorg
De schuifpuzzel met zorgspecialismen laat onverlet dat de basiszorg in beide ziekenhuisvestigingen op orde blijft. Mennema en voorzitter Richard Pal van de Vereniging Medische Staf benadrukken dat Bergen op Zoom én Roosendaal een afdeling Spoedeisende Hulp, operatiekamers en een Intensive Care behouden. In Roosendaal gaat de operatie-afdeling om 17.00 uur dicht omdat de planbare ingrepen plaatsvinden tijdens kantooruren.
Bravis ziekenhuis erkent dat patiënten soms wat langer moeten pendelen, maar dat weegt volgens Pal niet op tegen de voordelen van zorgconcentratie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Riviercruises op zijn vroegst in 2024 naar Tholen
THOLEN - De langgekoesterde wens van Tholen om riviercruiseschepen aan te laten leggen, wordt op z’n vroegst pas in 2024 werkelijkheid. -
Motorrijdster gewond door ongeluk bij Stavenisse
STAVENISSE - Een motorrijdster is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeluk op de Oudelandsedijk net buiten Stavenisse. -
Vrachtwagen rijdt zijn tank kapot bij zorgcentrum in Sint-Maartensdijk
SINT-MAARTENSDIJK - Een vrachtwagenbestuurder heeft maandagochtend zijn tank lekgereden bij een zorgcentrum aan het Maartenshof in Sint-Maartensdijk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Boeren rond Sloekreek bezorgd over plannen voor stroomkabels onder hun grond
Landbouwers met grond rond de Sloekreek maken zich grote zorgen over de aanleg van stroomkabels onder hun land. Ze vrezen voor forse schade.
-
PREMIUMPORTRET | met video
Leo Vroegop knokt voor het goede doel in naam van zijn overleden broer: ‘Soms komt het weer even hard binnen’
SINT-ANNALAND - Het overlijden van zijn 27-jarige broer Siem was één van de dieptepunten in zijn leven. Maar samen met een groep dorpsgenoten zorgde Leo Vroegop ervoor dat er toch iets moois voortkwam uit deze verdrietige gebeurtenis. Schijnbaar onvermoeibaar is de inwoner van Sint-Annaland nu al vijftien jaar het gezicht van de Vrienden van Siem. ,,Soms komt het weer even hard binnen.” -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer