Volledig scherm
Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Toezicht op onderhoud van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom faalde

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft steken laten vallen bij het toezicht houden op het vervangen van roestende rvs-delen in zwembad De Schelp. Dat valt op te maken uit een brief die wethouder Patrick van der Velden aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Eind 2016 valt het onderzoeksrapport van SGS Intron op de mat. Roestvrijstalen (rvs) delen in het zwembad en in de hoofddraagconstructie blijken aan corrosie onderhevig en moeten direct worden vervangen. De afgelopen weken heeft het college steeds gezegd dat er destijds is overlegd met Sportfondsen Nederland. Die zou hebben geadviseerd eerst overige onderdelen van het bad, zijnde niet de hoofddraagconstructie, aan te pakken. In een nieuwe brief komen B en W daarop terug. ,,Dit is niet juist. De directie van het zwembad heeft ..... advies aan de technisch coördinator van het zwembad (een dienst die door Sportfondsen Nederland wordt geleverd) gevraagd wat de juiste aanpak zou zijn." Een aantal zaken is direct in december 2016 aangepakt, het vervangen van de rest van alle roestende rvs-delen (dus ook de bouten en moeren in de hoofddraagconstructie) wordt opgenomen in het onderhoudsplan voor 2017.

Ten onrechte

Ambtelijk wordt dit onderhoudsplan besproken en in de zomer van 2017 wordt het uitgevoerd. Maar anders dan de gemeente denkt. Van der Velden: ,,De gemeente is door het uitvoeren van dit onderhoud er ten onrechte vanuit gegaan dat alle rvs-onderdelen adequaat zouden worden opgepakt, ook deze in de hoofddraagconstructie. Pas na ontvangst van de herinspectie in februari 2018, waar de gemeente opdracht voor heeft gegeven, werd duidelijk dat de acties met betrekking tot de in de hoofddraagconstructie niet zijn uitgevoerd en als zeer kritisch worden benoemd in het rapport." Zoals al eerder bekend wordt een aantal bouten en moeren verwijderd en opnieuw getest.  De conclusies uit die testen zijn de aanleiding voor zwembaddirectie en B en W De Schelp op 8 maart dicht te gooien.

Handhaving

De afdeling handhaving van de gemeente ziet tussen eind 2016 en begin 2018 geen reden in te grijpen. Omdat die namelijk erop vertrouwt dat alle slechte onderdelen worden vervangen. ,,Uit het onderhoudsplan is geconcludeerd dat alle benodigde maatregelen ... waren ingepland, zodat het niet nodig was de beëindiging van die overtredingen met een handhavingsbesluit af te dwingen." 

Onderhoud

In een brief begin juni stellen B en W dat in 2016 is besloten het onderhoud van het zwembad naar de gemeente toe te trekken. In het nieuwe schrijven staat dat dat 'medio 2017' zou zijn gebeurd. Maar volgens gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf is dat pas sinds begin 2018 het geval. ,,Toen is dat besluit uit 2016 pas geëffectueerd." 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement