Volledig scherm
Winkels in Tholen-stad. © Willem Mieras

Thools gesteggel over zondagsopening winkels gaat door

THOLEN – Onzin. Dat is de reactie van diverse Thoolse fracties op het idee van hun collega-raadsleden van de SGP en ChristenUnie. Die hebben een onderzoeksbureau ingeschakeld om ondernemers in de gemeente te vragen naar hun mening over de zondagsopenstelling van winkels op Tholen.

Aanleiding voor het onderzoek is het in oktober aangenomen voorstel, waarbij recreatieve ondernemers voortaan hun winkel mogen openen op zondag. De verruiming geldt voor servicegerichte ondernemingen, bijvoorbeeld een bedrijf dat duiksportbenodigdheden verkoopt.

Aanvullend onderzoek onder alle winkeliers is dan ook onnodig, vinden CDA en SP. Volgens het CDA heeft de gemeenteraad in 2016 een visie behandeld waaruit naar voren kwam dat Thoolse ondernemers niet de behoefte hebben hun winkels op zondag open te doen. ,,Wat ons betreft hoef je hier in 2018/2019 geen duur onderzoek naar te laten doen”, schrijven CDA’ers Petrina Geluk en Rob Duijm aan SGP en ChristenUnie. ,,De uitkomst is al bekend.” 

Theo Korevaar van de SP vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de twee christelijke partijen een eerder aangenomen voorstel ondergraven en noemt ze ‘slechte verliezers’. ,,Jullie enquête gaat over winkelopenstelling, terwijl het aangenomen voorstel daar in het geheel niet voor bedoeld was.”

SGP en CU willen de resultaten voor 16 januari presenteren. Dan debatteert de commissie Bestuurszaken over de aanpassing van de winkeltijdenverordening, waarmee het in oktober genomen besluit moet worden bekrachtigd. Tweeëntwintig Thoolse kerken plaatsten in november een paginagrote advertentie.  Ze hopen raadsleden op andere gedachten te brengen en daarmee de verruiming van de verordening alsnog een halt toe te roepen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Een bruisende boekenweek in Zeeland
    PREMIUM

    Een bruisende boekenweek in Zeeland

    De 84ste Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart. Het thema is 'De moeder de vrouw', geïnspireerd op het gedicht van Martinus Nijhoff. Geschenkschrijver Jan Siebelink en essayschrijver Murat Isik komen naar Kloetinge. Peter Buwalda meldt zich in Middelburg en Ilja Leonard Pfeijffer geeft een lezing in Terneuzen. Met ook een bijeenkomst met 21 Zeeuwse dichters. En nog veel meer. In Middelburg begint het boekenfestijn al op woensdag 20 maart.