Rien Hoek (L) en Leen Roozemond voor de op te knappen fontein.
Volledig scherm
Rien Hoek (L) en Leen Roozemond voor de op te knappen fontein. © Johan Van Der Heijden

Tholens enige (en droge) fontein spuit straks weer water en daar is Stavenisse blij mee

STAVENISSE - Noem het een hoop stenen. Want waar kijk je nu eigenlijk naar als je op een bankje zit op het Van der Lek de Clercqplein in Stavenisse? Eigenlijk is het een fontein, aangelegd ter herinnering aan de Ramp. Jaren staat die al droog. Maar daar komt verandering in.

Het moet zo rond 2003 zijn geweest dat de kraan van de fontein werd dichtgedraaid, denkt Stavenissenaar Rien Hoek. De voorraadbak met water is lek. ,,Daarom kan-ie ook niet meer spuiten. In het verleden kon dat wel, maar eigenlijk alleen op zon- en feestdagen.“

De fontein is gemaakt met geld dat na de Ramp aan wederopbouw werd geschonken. Voor veel Stavenissenaren heeft die daarom een bijzondere betekenis. Op zijn kop stond het dorp toen er in ’92 plannen waren om een nieuw kunstwerk op de plaats van de fontein te plaatsen. Tachtig procent van de inwoners - omgerekend dus een paar honderd - liet weten die plannen niets te vinden.

Voortouw

Het hielp, want de fontein bleef. Opvallend: de grote trekker van toen is de grote trekker van nu: Rien Hoek. Alhoewel hij nu samen met dorpsgenoot Leen Roozemond het voortouw neemt om de fontein te renoveren. De bedoeling is dat het waterkunstwerk op 5 mei in gebruik is. Hoek en Roozeboom hopen dat die dagelijks kan spuiten in de periode april-oktober. 

Eigenlijk hadden ze anderhalf jaar geleden al willen beginnen, toen huisarts Panis afscheid nam. Het zorgloket en de EHBO in het dorp begonnen een inzamelingsactie voor Panis als dank voor zijn diensten. ,,Hij schonk het geld gelijk terug aan de gemeenschap", zegt Hoek. ,,Om er iets voor Stavenisse mee te doen.”

Volle glorie

Door een enquête te houden kwamen ze er achter dat veel inwoners graag de fontein weer in volle glorie zouden zien. Of dat het ten bate zou komen voor de renovatie van de kerk. ,,Panis koos voor de fontein, want daar zou het hele dorp wat aan hebben", legt Hoek uit.

Maar die klus bleek wat ingewikkelder dan het vervangen van de spuitmond en het openzetten van de kraan. ,,De waterleiding was afgekoppeld tijdens de renovatie van de Irenestraat in de buurt”, zegt Roozemond. ,,Best een trieste situatie. We zijn nu anderhalf jaar verder en nu kunnen we echt aan het werk. De groep mensen die een herinnering heeft aan de Ramp wordt steeds kleiner. Die mensen hebben veel gevoel bij de fontein en daarom moeten we er wat van maken. Dat ding moet spuiten!”

Naast de gift van Panis doet ook de gemeente een duit in het zakje met 24.000 euro. En scheidend wethouder Harmsen heeft aangegeven zijn bedankgiften over te maken. Omdat hij het een mooi initiatief vindt dat uit de bevolking komt, legt hij uit. 

Zeewering

Stap één is straks het openhakken van de fontein. Dat doen vrijwilligers. Een aannemer neemt het technische gedeelte voor zijn rekening. ,,De vorm van de fontein blijft", vertelt Hoek. ,,De muurtjes er rond worden verlaagd zodat de fontein overloopt in het plein. Er omheen worden basaltblokken gelegd waarover het water loopt. Dat geeft het idee van een zeewering.”

De fontein wordt straks ook verlicht door vier schijnwerpers, krijgt een nieuwe pomp en eromheen komt nieuwe beplanting. Ook de bankjes worden vernieuwd. ,,Straks staat er weer iets leuks”, zegt Roozemond. ,,En niet een half afgetrapt bosje.”

  1. De Meestoof is na metamorfose klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open
    PREMIUM

    De Meestoof is na metamorfo­se klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open

    SINT-ANNALAND - Je kent het bijna niet meer terug. Na vijf maanden verbouwen ziet streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland er ineens heel anders uit. Een atrium met puntdak en veel glas verbindt nu het hoofdgebouw met de expositieschuur. De nieuwbouw zorgt ervoor dat het museum meer bezoekers tegelijk kan ontvangen. ,,We zijn klaar voor de toekomst, maar voorlopig kunnen we nog niet open”, zegt bestuurslid Wil Nelisse.