Volledig scherm
In de oksel van de dijk aan de rand van Tholen komt het bouwproject Kruittoren dat bestaat uit een 36 meter hoge woontoren. Tegen die toren is veel verzet gerezen bij omwonenden. © Timo van de Kasteele

Tholenaren vrezen Groningse toestanden door heien voor Kruittoren

THOLEN – Omwonenden van het toekomstige wooncomplex Kruittoren nabij de haven van Tholen vrezen voor scheuren in woningen en het verzakken van de dijk als dit najaar de bouw start. Voor het toekomstige wooncomplex, met een woontoren van 31 meter als meest opvallend onderdeel, moeten 206 palen de grond in. 

Johan Verkamman, die aan de Wal woont, vreest voor Groningse taferelen. ,,Als het heien begint, is de kans groot dat door de trillingen scheuren in muren van bestaande woningen ontstaan. Ook bestaat de kans dat de dijk gaat schuiven. Het waterschap sluit dat niet uit.”

Juist daarom begrijpt Verkamman niet waarom waterschap Scheldestromen toch een watervergunning heeft afgegeven aan Fraanje, de aannemer die in oktober met de bouw van het complex wil beginnen. De Tholenaar onderzoekt nu of het zin heeft om in beroep te gaan. ,,Volgens mijn advocaat hebben we genoeg aanknopingspunten om dit aan te vechten.”

Centenkwestie

Hij ziet het liefst dat Fraanje de heipalen boort. ,,Dat is bij de bouw van het winkelcomplex in de wijk Vestetuin ook gebeurd. Die techniek geeft veel minder overlast voor de omgeving. Dat die keuze niet is gemaakt, begrijp ik niet. Het lijkt een centenkwestie.”

Dat is het niet, zegt Han van de Velde, directeur van aannemingsbedrijf Fraanje. ,,Het gebruik van zogeheten vibropalen zorgt voor veel minder overlast dan conventionele heipalen.” Dat gekozen is voor dit type palen heeft volgens Van de Velde met de bodemsamenstelling te maken.

In oktober wil Fraanje met de werkzaamheden starten. ,,We hebben er vertrouwen in dat voor die tijd 70 procent van de woningen is verkocht.” 

Volledig scherm
In de oksel van de dijk aan de rand van Tholen komt het bouwproject Kruittoren dat bestaat uit een 36 meter hoge woontoren. Die die toren is vanuit omwonenden veel verzet. © Timo van de Kasteele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement