Volledig scherm
Een impressie van de toekomstige woontoren in Tholen © Den Ouden Makelaardij

Tholenaren vinden hoge woontoren geen ‘stads’-gezicht

DEN HAAG/THOLEN – Een viertal Tholenaren en een drietal cultuurhistorische verenigingen hopen dat de Raad van State een dikke streep haalt door een geplande woontoren bij de entree van de stad.

Zij vinden de toren niet passen bij het beschermde stadsgezicht van Tholen, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak over het bestemmingsplan voor het woningbouwproject Slachtveld-Kruittoren. De gemeente en ontwikkelaar BPD vinden de woontoren een prima aanvulling op het historische stadsgezicht. De toren zou min of meer op de plek komen waar ooit in de 18e eeuw een kruittoren heeft gestaan. 

Maar de tegenstanders vinden het woontorenplan onzinnig, te massaal en te hoog. ‘Die toren zie je als eerste als je over de brug Tholen binnen rijdt. De woontoren is vier keer de omvang van de kerktoren van Tholen. Dat staat toch niet in verhouding. Wij zijn niet tegen de geplande kadewoningen en appartementen, maar die toren moet uit het plan,’ zei D. Dijke namens de drie cultuurhistorische organisaties, waaronder Heemschut Nederland. 

Ook omwonenden, waaronder J. Verkamman zijn fel tegen. Verkamman woont straks slechts op enkele tientallen meters van de woontoren. Hij vreest een grote aantasting van zijn privacy met al die inkijk. Ook Verkamman vindt woningbouw prima, maar zonder torenflat.

Niet mooi

De gemeentewoordvoerder van Tholen tekende daarop aan dat het gehele woningbouwproject Slachtveld-Kruittoren met een dertigtal woningen niet doorgaat als de woontoren uit het plan wordt geschrapt. Volgens de gemeenteraad van Tholen tast de 31 meter hoge woontoren het beschermde stadsgezicht niet aan. 

De tegenstanders wezen er op dat in het verleden al minstens drie bouwplannen met lagere gebouwen (14 en 19 meter) vanwege de hoogte zijn afgeschoten. De Raad van State stelde een reeks van kritische vragen aan alle partijen maar benadrukte dat hij niet op de stoel van het gemeentebestuur kan gaan zitten. ‘Het gaat er niet om of wij het plan mooi, of niet mooi vinden. Het gaat erom of de gemeenteraad een plan heeft vastgesteld dat aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening voldoet,’ zei rechter en staatsraad F. van Heijningen. 

Oud denken

Een toekomstige bewoner van de woontoren kwam ook aan het woord. Hij betichtte de tegenstanders van ‘oud denken’. ‘Die woontoren staat vlak bij de brug. Als je daar over heen rijdt moet je toch echt je ogen op de weg houden en niet naar links op het Tholen kijken. Als je van de andere kante Tholen inrijdt zie je er niet van,’ aldus de Barendrechter, die haast heeft omdat hij zijn huidige woning kan verkopen. 

Overigens bestaat er grote belangstelling voor de 29 geplande woningen. Daarvan zou volgens de gemeentewoordvoerder het grootste deel al zijn verkocht en op de rest zit een optie. Eind vorige maand verleende de gemeente een bouw(omgevings)vergunning voor het project. Ook daar hebben dezelfde tegenstanders bezwaar tegen aangetekend. De Raad van State doet eerst uitspraak over het bestemmingsplan, waarschijnlijk begin 2018. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement