Volledig scherm
De Ceresweg met rechts het terrein waar het zonnepark van Eneco verrijst. © PZC

Tholen trapt op de rem: toch geen grootschalige zonneparken

THOLEN - Eén grootschalig zonnepark op landbouwgrond in de gemeente Tholen is voorlopig wel genoeg. Plannen voor extra parken kunnen de prullenbak in, besloot de volledige gemeenteraad donderdagavond. 

De raad trapte daarmee stevig op de rem. Ze komt namelijk terug op haar eigen besluit uit 2017. Toen besloot een raadsmeerderheid nog dat er in ieder geval één park bij mocht komen in de Schakerloopolder, waar al zo'n zonnepark ontwikkeld werd door Eneco. 

Spiegel

Maar forse weerstand uit de omgeving tegen een extra park bleek als een spiegel te werken waarin de raadsleden nog een keer keken. Donderdagavond waren er weer extra stoelen nodig om alle bezoekers plaats te bieden. Met spandoek en protestborden, net als vorige week in de commissievergadering, zetten zij hun protest kracht bij. 

,,We hebben de regels in 2017 te ruim opgesteld”, oordeelde Jan Heshof (PvdA/GroenLinks). CDA’er Rob Duijm vond dat de situatie ‘om heroverweging’ vroeg. Een voorstel van de PVV, om de regels voor de aanleg van nieuwe zonneparken te schrappen en te herijken, kreeg unaniem steun van de raad.

Nee

Dat voorstel kwam er vooral omdat eind maart een vergunning bij de gemeente was aangevraagd om een extra zonnepark aan te leggen. Gebaseerd op de regels uit 2017 zou de gemeente daar geen nee kunnen zeggen. Maar na donderdagavond kan die vergunning niet meer verleend worden. Nieuwe plannen wat betreft zonne-energie mogen zich wat de raad betreft wel richten op daken en incourante, niet-agrarische grond. Zoals op de voormalige vuilstortplaats Tuttelhoek bij Scherpenisse. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement