Volledig scherm
© ANP

Tholen stemt na felle discussie in met gedeeltelijke zondagopenstelling

THOLEN - Recreatieve ondernemers op Tholen mogen hun winkel voortaan op zondag openen. Het gaat dan wel specifiek om ondernemers die service verlenen aan toeristen. 

Dat besloot een nipte meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond na een voorstel van ABT. ,,Recreatie vindt vooral plaats in het weekend'', betoogde fractievoorzitter Han van 't Hof. ,,Organisaties die gebaseerd zijn op het verlenen van service moeten zondag open kunnen. Zoals organisaties voor duiksportbenodigdheden of benodigdheden voor zeil- en motorboten."

Coalitiepartijen SGP en ChristenUnie stemden tegen het voorstel, maar VVD zorgde voor een scheur door er mee in te stemmen. Namens de liberalen zei Henk Nooteboom het plan te willen steunen 'wanneer ondernemers daar behoefte aan hebben'. 

Omdat ook SP, PVV, CDA en PvdA/GroenLinks vóór stemden, werd het voorstel aangenomen met elf stemmen voor en acht tegen. CDA'er en campinghouder Rob Duijm onthield zich van discussie en stemming om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Namens SGP was Henk Geluk afwezig.

Felle discussie

Het voorstel van ABT zorgde voor een bij vlagen felle discussie tussen ABT (Van 't Hof), SGP (Arjen Quist) en CDA (Petrina Geluk). Die laatste partij heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen tégen zondagsopenstelling van winkels te zijn, zei Geluk. ,,Maar als het gaat om serviceorganisaties met omzet uit brandstof, smeermiddelen en spoedeisende reparaties, dan kunnen deze gelijk worden gesteld met benzinepompen." Die mogen namelijk wél open zijn op zondag in de gemeente.

Het aannemen van het voorstel betekent dat de winkeltijdenverordening moet worden aangepast. Daarin moet opnieuw worden vastgelegd wie open mag en op welke tijden. Zodra dat gebeurd is, komt die verordening opnieuw ter beoordeling van de raad.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement