Volledig scherm
Burgemeester Willem Nuis van Tholen en zijn vrouw Hanneke tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin afscheid wordt genomen van Nuis. © Esme Soesman

Tholen en Itawa snuffelen aan elkaars toeristische hotspots

THOLEN - Veel stedenbanden leiden een kwijnend bestaan, maar Tholen houdt die met het Poolse Itawa nog altijd levend.

Een delegatie uit de stad in het noorden van Polen is deze week op het eiland. Het bezoek staat in het teken van toerisme. De Poolse groep, inclusief de burgemeester, bezoekt een aantal trekpleisters op Tholen en in de rest van Zeeland.

In het gemeentehuis staat dinsdag en woensdag een kraam met informatie over het toerisme in en rond Itawa. Woensdag tussen 19.00 en 20.30 uur is Piotr Ambrosiak, directeur Europese betrekkingen van Itawa, aanwezig om uitleg te geven over de mogelijkheden voor toeristen in zijn stad.

De stedenband bestaat al 22 jaar. Nog steeds worden er bezoekjes over een weer gebracht. Vorig jaar ging een delegatie uit Tholen nog kennismaken met de nieuwe burgemeester van het Poolse stadje.

In Tholen stond de stedenband wel eens ter discussie, maar in Polen wordt hij erg gewaardeerd. Voormalig burgemeester Nuis van Tholen werd zelfs benoemd tot ereburger van Itawa.