Volledig scherm
Een impressie van de toekomstige woontoren in Tholen. © Den Ouden Makelaardij

Tegenstanders van woontoren in Tholen stappen naar de rechter

THOLEN  - De tegenstanders van de toekomstige woontoren in Tholen-stad stappen naar de rechter nu de gemeenteraad heeft besloten de komst van het gebouw mogelijk te maken.

De 36 meter hoge woontoren maakt deel uit van het wooncomplex Kruittoren, dat vlakbij de haven en aan de rand van de binnenstad moet komen. Het comité KruittorenLAAG is niet tegen dat complex, maar wel tegen de toren. Die zou het aanzicht van Tholen verpesten en overlast geven voor direct omwonenden. Ook de lokale Heemkundekring en erfgoedvereniging Heemschut zijn tegen de komst van het hoge woongebouw.

KruittorenLAAG

Ans Flipse van het actiecomité zegt dat zij en de andere leden een behoorlijke kater hebben overgehouden aan de raadsvergadering waarin SGP, CDA, CU en VVD instemden met de bouw van de woontoren. ,,Maar we blijven strijdbaar'', stelt ze. ,,We stappen naar de rechter en als het nodig is, gaan we door tot aan de Raad van State.'' De drie genoemde partijen blijven samen optrekken. Volgende week overleggen ze weer met elkaar.

KruittorenLAAG stelt dat SGP, CDA, CU en VVD tijdens de raadsvergadering begrip voor de tegenstanders veinsden. ,,Maar eigenlijk hadden ze hun ziel al verkocht aan de ontwikkelaar.'' Het comité maakt gehakt van één van de argumenten van de SGP. Die stelde op de jaarmarkt van de gereformeerde gemeente meer voor- dan tegenstanders van de woontoren te hebben gesproken. ,,Wij nodigen de SGP uit om deze bedenkelijke steekproef om te zetten in een referendum'', stelt het comité op zijn website. 

Besprekingen

Veel fracties die vóór de woontoren stemden, willen dat het college met de tegenstanders gaat praten om nader tot elkaar te komen. Flipse stelt dat het comité altijd open staat voor een gesprek. Maar als dat enkel bedoeld is om de tegenstanders milder te stemmen over de woontoren zal het volgens haar weinig zin hebben. ,,Het is een beetje mosterd na de maaltijd.''

Lees ook:

Raad steunt komst van omstreden woontoren in Tholen