Volledig scherm
De jachthaven van Sint-Annaland. © Ronald den Dekker

'Stoppen met havenplan in Sint-Annaland is geen optie'

SINT-ANNALAND - De grootscheepse woningbouwplannen bij de haven van Sint-Annaland moeten doorgaan. Dat zegt wethouder Frank Hommel. "Als we nu stoppen, zijn we sowieso acht miljoen euro kwijt." Hoewel een nieuwe supermarkt, een woonservicecentrum en een aantal woningen al zijn gebouwd, gaat het allemaal veel langzamer dan verwacht in de wijk Suzannaland.

De gemeente heeft eerder al een verlies van twee miljoen euro moeten incasseren.

De drie marktpartijen met wie de gronden in het gebied worden geëxploiteerd, waaronder bouwbedrijf Boogert uit Oosterland, stappen nu uit het plan. De gemeente kan ze aan de afspraken houden, maar wil het niet hard spelen. "Het is nu belangrijk dat de bouwkraan blijft draaien", stelt Hommel. Volgens hem willen de drie partijen nog wel bouwen in het gebied, maar achten ze verdere deelname aan de grondexploitatie te risicovol.

Het risico komt nu helemaal bij de gemeente te liggen. De wethouder zegt niet te kunnen beloven dat er geen verliezen meer zullen optreden, maar blijft hoopvol. Er zijn volgens hem voldoende partijen die willen bouwen in Suzannaland. "Bovendien kunnen we, nu we alleen zijn, flexibeler handelen en inspelen op wat de markt wil. De geplande volgorde van bouwen is niet heilig."

In de planning zitten onder meer nog een groot aantal woningen in de Suzannapolder en appartementsgebouwen en een woontoren op het havenplateau.

De meeste partijen in de gemeenteraad zijn bezorgd, maar steunen het voorstel van het college om zonder de drie partijen verder te gaan. SP'er Kees Slager spreekt van een megalomaan plan, waar de gemeente beter nooit aan was begonnen.