Volledig scherm
Een artist-impression van de nieuwbouw op het Nedalcoterrein. Foto Era Contour.

Stadlander: 'Te veel nieuwbouw leidt tot verkrotting'

BERGEN OP ZOOM - Woningen die als zoete broodjes over de toonbank gaan. Inspelen op de vraag naar nieuwe koopwoningen is voor gemeentes makkelijk. Alertheid is hier op zijn plaats, vindt althans Ton Ringersma, hoogste baas van woningcorporatie Stadlander, de grootste verhuurder van sociale woningen in de regio's Tholen en Bergen op Zoom.

Volledig scherm
Ton Ringersma van Stadlander: ,,Dit is de Randstad niet, er is geen sprake van oververhitting van de woningmarkt.''

De meeste woningen in de regio zijn particulier. De kwaliteit van die woningen is niet altijd op niveau. Wijken worden daar niet beter van. Stadlander ziet een rol voor gemeenten en provincies.

,,Als overheid moet je voorzichtig zijn met nieuwbouw.'' Want er worden geen nieuwe woningen gebouwd, omdat er te weinig huizen zijn, maar omdat kopers een woning willen van betere kwaliteit. ,,Het kan er toe leiden dat in wijken en dorpen oudere woningen leeg blijven staan, uiteindelijk verkrotten'', denkt Ringersma. Omdat niemand ze nog wil hebben. Zeker omdat de regio over 15 a 20 jaar te maken krijgt met krimp. ,,Dit is de Randstad niet. In West-Brabant en Zeeland is er geen sprake van oververhitting van de woningmarkt.''

Verkiezingen

Stadlander wil alle raadsleden, politieke partijen en colleges van Tholen, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom voorzien van informatie over de woningmarkt. Zowel voor koop als huur. Vanwege de verkiezingen voor de gemeenteraad van 2018. ,,De verkiezingsprogramma's worden nu geschreven, we willen graag dat de politiek goed is geïnformeerd.'' En daarom cijfers, feiten. Maar ook conclusies.

Minder huurders

,,We zien de aantallen huurders afnemen. Vorige eeuw zag je nog middeninkomens huren. Nu niet meer. Van onze doelgroep, mensen met een inkomen tot 36.000 euro, heeft de helft een koopwoning.'' Dat zijn mensen die ooit een woning hebben kunnen kopen, maar nu minder inkomen hebben. Waardoor ze toch voor een sociale huurwoning in aanmerking zouden komen. Mensen die nog wel huren van Stadlander zijn de zwakkeren in de samenleving.

Volgende generaties huren veel minder, voorspelt Ringersma. Kopen makkelijker. En huren alleen nog als ze jong zijn, als ze een eerste woning zoeken. Daarom gaat Stadlander de komende jaren niet voor al maar meer woningen bouwen, maar voor kwalitatief betere huizen. Nul op de meter, nul treden. Gasloos. En levensloopbestendig. ,,Waar nu een ouder echtpaar woont, moet straks een jong gezinnetje plek vinden.''

Gageldonk-West

Stadlander heeft nu voor de doelgroep, de mensen met een inkomen tot 36.000 euro, al meer woningen dan er huurders zijn, constateert Ringersma. Want twintig procent van alle huizen van de corporatie wordt bewoond door scheefwoners. Mensen die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale woning. Maar er toch niet weg gaan, omdat ze in de wijk willen blijven. Stadlander kan ze er niet uitzetten. ,,Als ze aangeven dat ze eventueel willen verhuizen praten we met ze. We hebben een doorstroommakelaar. Maar we willen deze huurders wel behouden voor de wijken waar ze wonen. Daarom bouwen we bijvoorbeeld in Gageldonk-West met een marktpartij een variatie aan koop- en huurwoningen.'' Zodat ook de geïnteresseerde met de dikkere beurs er iets van zijn gading vindt.

Volledig scherm
Nul op de meter, gasloos en levensloopbestendig. Zo bouwt Stadlander tegenwoordig zoals hier aan de Vijverberg in de wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom. © Marcel Otterspeer