Volledig scherm
Kees van Winkelen uit Sint-Annaland vindt dat de boekhouding van de gemeenschapsmunt SamenDoen rammelt. © Leo Adriaansen

Spaarsysteem SamenDoen rammelt: ‘Niemand weet waar die subsidie is gebleven’

SINT-ANNALAND – De samenleving zou er eigenlijk juist beter van moeten worden, het spaarsysteem SamenDoen. Maar dat is verre van het geval, zegt Kees van Winkelen. Volgens Van Winkelen rammelt de financiële boekhouding aan alle kanten. 

Als een terriër heeft gepensioneerd marechaussee Van Winkelen uit Sint-Annaland zich vastgebeten in de subsidieverstrekking van SamenDoen. Het spaarsysteem werkt als volgt: wie inkopen doet bij een lokale ondernemer, zoals de slager, krijgt punten. Veertig procent daarvan gaat naar een lokaal goed doel, dat je zelf kunt kiezen, zoals een speeltuinvereniging. De rest gaat naar de pashouder, die de punten lokaal weer kan besteden, of weggeven.

Quote

Van de acht ton is een deel niet herleid­baar. Ook ontbreken facturen.

Na twee jaar speuren is Van Winkelens conclusie dat het onduidelijk is waar een deel van de Europese subsidie is gebleven. "Van de acht ton is een deel niet herleidbaar. Ook ontbreken facturen." De subsidie voor SamenDoen is niet opgebruikt, blijkt uit de aanwezige facturen. Onduidelijk is waar het overgebleven deel is gebleven. Een kwalijke zaak, vindt Van Winkelen. Want die subsidie komt van de belastingbetaler. Juist die moet profiteren van SamenDoen, drie jaar terug in het leven geroepen als opvolger van spaarsysteem Positoos.

Punten

Een spaarprogramma vol voordelen. Voor Tholenaren, Bergenaren, ondernemers, clubs en verenigingen. Met die woorden is SamenDoen drie jaar geleden in de markt gezet. Van Winkelen had aan het begin van zijn kruistocht naar de waarheid al zo zijn twijfels over het spaarsysteem. Hij stuurde bezwaarschriften in, woonde hoorzittingen bij en benaderde de politiek. “Toen zelfs het college niet kon uitleggen hoe het nu zit met die subsidieverstrekking, ben ik er dieper ingedoken.”

Verbazing

Quote

Vanaf het begin tot nu is 57.000 euro gemeen­schaps­geld in het project gestopt. Dat is lokaal geld.

Vanaf dat moment valt hij van de ene in de ander verbazing. Over bedrijven die achter het spaarsysteem zitten en failliet gaan, en over torenhoge declaraties. Niet alleen de Europese Unie gaf subsidie, ook de gemeente Tholen stopt jaarlijks duizenden euro’s in de instandhouding van het spaarsysteem. "Vanaf het begin tot nu is 57.000 euro gemeenschapsgeld in het project gestopt. Dat is lokaal geld."

De Thoolse SP-fractie heeft burgemeester en wethouder om opheldering gevraagd. Fractievoorzitter Theo Korevaar wil weten wat er met de niet-gebruikte EU-subsidie is gebeurd. "Is die teruggevloeid naar de EU?" Ook wil hij weten hoe het kan dat diverse facturen, zoals voor een seminar, ontbreken. 

De gemeente Tholen beraadt zich op het onderzoek en geeft geen inhoudelijke reactie.

Feiten

- Opgericht in 2013

- 45 deelnemende bedrijven

- 3 deelnemende instellingen

- 49 lokale spaardoelen

- Elke SamenDoen-punt is 1 cent waard

- Zestig procent van alle gespaarde punten is voor de spaarder. Veertig procent van de punten gaat naar een lokaal of maatschappelijk doel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement