Volledig scherm
De Zeeland. Foto Coen Hagenaars

Rumoer in Bergen op Zoom over winkel in De Zeeland

BERGEN OP ZOOM - Grote zorgen bij de politiek in Bergen op Zoom over de mogelijke vestiging van een kleding- en schoenenwinkel in gebouw De Zeeland. De fracties van D66, BSD, PvdA, GroenLinks en het CDA keerden zich donderdagavond tegen, alweer, toevoeging van detailhandel in De Zeeland die schadelijk zou uitpakken voor de binnenstad en de buurtwinkelcentra zoals het Zonneplein en Het Kompas op de Bergse Plaat.

,,Aan de ene kant met man en macht proberen om anderhalf miljoen te investeren in het centrum en die investering aan de andere kant verkwanselen'', aldus Chris Moerkerken van D66. BSD'er Peet Bakx veronderstelde 'handjeklap' tussen gemeente en projectontwikkelaar Gebri en vond het onaanvaardbaar dat het centrum wordt 'uitgehongerd'.

Brief

De gemeenteraad reageerde op een brief van wethouder Patrick van der Velden waarin de vestiging van de schoenen- en kledingwinkel in De Zeeland is aangekondigd. Van der Velden beklemtoonde dat geen sprake is van uitbreiding van vierkante meters winkelvloeroppervlak. 

Eerder is al met Gebri overeengekomen dat totaal 4000 vierkante meters van de locatie Geertruidaplein verplaatst mag worden naar De Zeeland. De winkel waar nu sprake van is, betreft de invulling van de laatste 1000 van die 4000 vierkante meters, aldus Van der Velden. Daarna is het echt gedaan met meer detailhandel in en rond De Zeeland.

Oude afspraken

Ook Jos Slaats van Gebri ontkende met grote stelligheid dat sprake is van uitbreiding. Volgens VVD-fractieleider Gert-Jan Huismans gaat het om oude planologische afspraken waar het college nu niet meer onderuit kan. Het zou, aldus de VVD, wel een mooi signaal zijn als Slaats bereid is om te investeren in meer parkeergelegenheid aan de Westersingel. 

De ontwikkelaar deed daarin geen toezeggingen, maar benadrukte wel dat hij ook veel doet voor de binnenstad in de vorm van huurverlagingen voor winkeliers en het ombouwen van winkels in woningen. Lijst Linssen stelde zich op het standpunt dat de gemeenteraad blij moet zijn met een dynamisch gebied zoals De Zeeland.