Volledig scherm
Gemeentehuis Tholen © Willem Adriaansens

Raad van Tholen is klaar met slechte resultaten in onderzoeken van Elsevier

THOLEN - Het is wat overdreven om te stellen dat ze met angst en beven uitkijken naar de onderzoeken die Elsevier zo nu en dan doet naar gemeenten, maar enige spanning brengen ze toch wel teweeg bij sommige Tholenaren. Het resultaat is meestal teleurstellend. De gemeenteraad vindt dat het tijd is om het tij te keren. 

In 2013 werd Tholen door Elsevier al eens uitgeroepen tot de slechtste woongemeente van Nederland. Onlangs eindigde de Zeeuwse gemeente bij de onderste vijf (van de meer dan driehonderd gemeenten) toen het weekblad onderzoek deed naar hoe sterk gemeenten economisch zijn. 

Dat strookt totaal niet met de beleving die ze op Tholen zelf hebben. Ze vinden dat ze goed bezig zijn. Zo vindt de grond op bedrijventerrein Welgelegen gretig aftrek. Niet alleen bij lokale ondernemers, ook van buiten Tholen komen bedrijven naar Tholen om bijvoorbeeld hun distributiecentrum te bouwen. De doorgetrokken A4 draagt volgens de gemeente voor een groot deel bij aan dat succes.

Mooie afstudeeropdracht

Elsevier lijkt dat allemaal nog niet zo te zien. Daar moet maar eens verandering in komen, vindt de lokale CDA-fractie. Die wil dat de gemeente gaat onderzoeken hoe de plaats op de ranglijst precies tot stand komt en of de uitslag wellicht te beïnvloeden is. ,,Dat zou een mooie stage- of afstudeeropdracht zijn voor studenten'', stelt fractievoorzitter Rob Duijm.

Hij krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar voor dat idee. ,,Het is een beetje als de oliebollenbakker die na een slechte uitslag bij het AD gaat vertellen dat zijn bollen echt wel lekker zijn'', vindt Peter Kraamer (SGP). Ook VVD-fractievoorzitter Anco Fase vindt dat de gemeente zich maar het best niet te veel aantrekt van de slechte resultaten. ,,We kunnen niet op elk onderzoek gaan reageren.''

Het CDA vindt het wél de moeite waard om onderzoek te doen naar de belabberde scores. Volgens de partij leiden die nu regelmatig tot vragen en zijn ze niet bevorderlijk voor het imago van Tholen. Een meerderheid van de raad is het daarmee eens en dus zal het onderzoek er komen.