Volledig scherm
Een impressie van Kruittoren. © Fraanje

Raad steunt komst van omstreden woontoren in Tholen

THOLEN - Een meerderheid van de gemeenteraad steunt de komst van een 36 meter hoge woontoren aan de rand van de historische binnenstad van Tholen.

SGP, CDA, CU en VVD zeiden het allemaal een moeilijke beslissing te vinden, maar zien meer voor- dan nadelen aan het plan. SGP'er Henk Geluk stelde vast dat er ook veel voorstanders zijn. ,,Op de jaarmarkt van de gereformeerde gemeente telden we zelfs meer voor- dan tegenstanders.''

De partijen die vóór het plan stemden noemden ook de financiële belangen. Een 'nee' zou een financieel gat hebben veroorzaakt. Het huidige plan van bouwer en ontwikkelaar Fraanje is dan van de baan en de gemeente loopt geld van de grondverkoop mis. ,,We hebben het over een miljoen euro'', zei SGP'er Geluk. ,,Dit plan levert geld op en draagt daarmee indirect bij aan bijvoorbeeld het openhouden van het zwembad'', stelde Corniel van Leeuwen (CU).

Mooie plek

SP en PvdA zeiden dat er in dat geval vast wel andere partijen zijn die iets op de grond willen bouwen. ,,Het is een mooie plek'', stelde Kees Slager. ,,Het mag alleen iets minder hoog en levert wat minder geld op.''

De meeste fracties lieten weten dat de manier waarop de burgers bij het plan zijn betrokken niet fraai is. Dat is te laat gebeurd. ,,Toen de heemkundekring werd uitgenodigd voor overleg, kregen ze ook al een verkoopbrochure onder ogen'', aldus Anco Fase (VVD). ABT'er Han van 't Hof stelde dat de gemeente de burgers alleen weet te vinden als ze zelf hun stoepjes onkruidvrij moeten houden of de sportvelden zelf moeten onderhouden.

Mosterd na de maaltijd

Met name de voorstanders willen dat het college alsnog met de tegenstanders gaat praten om nader tot elkaar te komen. Van 't Hof noemde dat soort praatsessies mosterd na de maaltijd. Het college zou volgens sommige fracties nog eens moeten kijken naar een paar kritiekpunten van de welstandscommissie. Die stelt onder meer dat de toren niet rank genoeg oogt.

De komst van de woontoren stuit op veel verzet. Om de bouw tegen te houden, werd het comité KruittorenLAAG opgericht. Die actiegroep is niet tegen de komst van het woonpcomplex Kruittoren, maar wel tegen de toren die er onderdeel van is. Ook de Heemkundekring en erfgoedvereniging Heemschut zijn tegen. De toren zou het aanzicht van Tholen verpesten.

SP, PvdA en ABT stemden tegen het plan.