Volledig scherm
© Ramon Mangold/ Pix4Profs

PvdA/GroenLinks in Tholen plaatst vraagtekens bij het ambtsgebed

THOLEN - ‘Bij de opening van de vergadering spreekt de voorzitter het ambtsgebed uit’. Dat zinnetje staat al jaren zo opgenomen in de vergaderregels van de gemeente Tholen.

Volledig scherm
PvdA/GL-raadslid Jan Heshof © Gemeente Tholen

De fractie van PvdA/GroenLinks plaatst er nu zijn vraagtekens bij. ,,Het verplicht de voorzitter van de gemeenteraad om de vergadering met het gebed te openen", zeggen fractievoorzitter Jan Heshof en raadslid Jacques Dekkers. ,,Dat is strijdig met de scheiding tussen kerk en staat.” 

Heshof wijst op een brief van toenmalig minister Johan Remkes, die in 2006 naar alle gemeenten is gestuurd. Daarin staat dat het ambtsgebed nooit verplichtend mag zijn voor de voorzitter of andere deelnemers aan de vergadering. 

Staat er in de gemeentelijke regels iets dat strijdig is met de scheiding tussen kerk en staat, dan overweegt de minister om dat te vernietigen. ,,En die brief is nog steeds geldig", zegt Heshof.

Daarom vraagt hij donderdag tijdens de raadsvergadering aan burgemeester Ger van de Velde -de voorzitter - hoe zij de situatie ziet. In stemming brengt hij zijn hersenspinsel nog niet, aangezien de christelijke partijen een meerderheid hebben (11 om 10) en het idee zouden afschieten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement