Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Partijen willen statushouders beter spreiden over kernen in Tholen

SINT-MAARTENSDIJK - De gemeente Tholen moet vluchtelingen met een verblijfsvergunning beter spreiden over de kernen. Daarvoor pleiten verschillende politieke partijen. Het is een reactie op het gevoel dat heerst onder veel inwoners van Sint-Maartensdijk.

Ze hebben de indruk dat in hun dorp de afgelopen jaren onevenredig veel statushouders zijn gehuisvest. SGP, VVD en PvdA roepen het college op om waar mogelijk voor een betere verdeling over de negen kernen te zorgen.

Wethouder Frank Hommel is bekend met de gevoelens in de smalstad en beaamt dat die niet helemaal ongegrond zijn. "In het verleden hebben inderdaad relatief veel statushouders een woning toegewezen gekregen in Sint-Maartensdijk. Bij ons komen deze mensen in huurwoningen terecht en daar hebben ze er daar nou eenmaal veel van."

Een betere spreiding heeft volgens Hommel al enige tijd de aandacht. "Dat lukt nu ook", stelt hij. "Woningcorporatie Stadlander verdient in deze een compliment. Daar denken ze goed mee."

De gemeenteraad besloot donderdag, als een soort geste, tien procent meer statushouders te gaan huisvesten dan door het Rijk wordt opgelegd.