Volledig scherm
Molen De Nijverheid © Wikipedia/Quistnix

Opknapbeurt voor molen in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk krijgt een flinke opknapbeurt. De werkzaamheden beginnen volgende week.

Zo wordt het hekwerk in de wieken vervangen en worden de roeden weer bij de tijd gebracht. Verder komen er vier nieuw molenzeilen en krijgt de molen aan de Oudelandseweg een volledige schilderbeurt. 

De roeden worden onthekt, wat wil zeggen dat het hout eruit wordt gezaagd. Daarna worden ze met een telescoopkraan uit de askop getakeld en afgevoerd naar een straalbedrijf. 

Daar worden ze gestraald en gecoat op de manier zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat tegenwoordig graag ziet. Daarbij wordt het inwendige deel ook volledig behandeld met een roestwerende coating. 

Na deze behandeling gaan de roeden naar molenmakersbedrijf Berkenhof, waar ze weer worden klaargemaakt om terug op de molen te gaan. De totale kosten van de opknapbeurt bedragen zo'n 32.000 euro. 

De in 1868 gebouwde stellingmolen is sinds 1977 eigendom van de gemeente Tholen. Hij was toen al redelijk vervallen. In de jaren 80 werd De Nijverheid volledig gerestaureerd.