Volledig scherm
© Luc Oggel

Open dag brandweer Tholen trekt veel publiek

videoTHOLEN De brandweer Tholen haalt deze zaterdag letterlijk alles uit de kast om inwoners een kijkje in de keuken te gunnen. Veel mensen nemen de gelegenheid te baat om een bezoekje te brengen aan de kazerne. 

De open dag wordt tevens aangegrepen voor werving van nieuwe brandweerduikers. Op het terrein staat een grote container vol water, waarin zich een paar duikers bevinden. ,,Er is nu nog geen tekort, maar je kunt beter op voorhand werven", zegt ploegchef Arvid Gaakeer van het Thoolse duikteam. ,,We hebben er nu zes, maar we willen naar tien."

Aspirant-duikers moeten rekening houden met een pittige opleiding en stressbestendig zijn. Gaakeer: ,,Als de pieper gaat, weet je nooit waar je terecht komt." Duiken voor de brandweer lijkt in niets op een recreatief onderwateravontuur in bijvoorbeeld de Caraïben. ,,Het zicht is in de Zeeuwse wateren zeer beperkt. Haal hier in de haven van Tholen een keer je hand door de modder en je ziet helemaal niks meer."

De werving levert uiteindelijk acht geïnteresseerden op. ,,Mogelijk houden we na keuring en gesprekken vier personen over. Dus wij zijn hier tevreden mee", zegt ploegleider Peter Schoneveld van de brandweerpost Tholen. 

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) beschikt in totaal over vier duikteams. Die zijn naast Tholen gestationeerd in Middelburg, Goes en Terneuzen. Als het nodig is, assisteren zij elkaar. In geval van opschaling kan ook Breda nog worden ingezet.