Volledig scherm
Foto van de Sint Gertrudiskerk ("Peperbus") aan de Grote Markt in Bergen op Zoom © Rijan van Leest

Onrust bij bewoners Bergen op Zoom vanwege plan opvang tientallen arbeidsmigranten

BERGEN OP ZOOM - Inwoners van Gageldonk-Oost zijn niet blij met de plannen voor een joblodge op een braakliggend terrein aan de Brechterhoeflaan in Bergen op Zoom, waar 48 arbeidsmigranten tijdelijk kunnen wonen. Dat blijkt uit de informatieavond van gisteren.

Onder andere de veiligheid en leefbaarheid worden als zorgpunten aangestipt, maar de inwoners zijn vooral ontevreden over de communicatie.

,,Is dit nou een informatiebijeenkomst?’’ Nathalie Mes staat in ontmoetingscentrum Bij Boss­hardt, aan de wanden zijn posters geplakt met de eerste schetsen van het plan. Overal staan gemeentemedewerkers en wethouders die over het plan vertellen.

,,Krijg ik hier informatie? Nee, ik moet zelf maar op zoek, op mensen afstappen. Ik ben zo kwaad. Ik hoor net dat donderdag de omgevingsvergunning wordt verleend. Dit plan is allang in kannen en kruiken!’’ Dat de plannen allang vastliggen, is het hardnekkigste gerucht dat rondgaat in het ontmoetingscentrum. 

Bij navraag bij de gemeente blijkt dat de procedure voor het aanvragen van de omgevingsvergunning nog niet in gang is gezet. Dat donderdag de vergunning wordt verleend, klopt dus niet. Toch weet de gemeente dit verhaal niet bij iedereen over te brengen. De spanningen tussen wethouder Patrick van der Velden en Mes lopen zelfs zo hoog op, dat de wethouder weigert haar nog te woord te staan en wegloopt.

Raadslid Ömer Duman klaagt ook over de procedure. Hij zegt dat de gemeenteraad nog niet is ingelicht over de plannen. Hij moest in deze krant over de plannen lezen. ,,Ik ben hier niet alleen als raadslid, maar ook als omwonende en oprichter van het lokale buurtpreventieteam. Het is ooit anders geweest, maar nu is het prima om hier te leven. Wij kennen onze buurt, onze mensen. En om daar dan veertig tot vijftig jonge vrijgezellen uit Oost-Europa bij te zetten? Dat zorgt voor spanningen. Vooropgesteld: ik gun deze mensen een goede, betaalbare en nette woning. Maar waarom moet dat hier?’’

De gemeente blijft positief over de plannen van Hopmans Wonen. ,,Wij hebben al twee joblodges in de gemeente, aan de Parallelweg en de Wassenaarstraat’’, zegt Frans Suijkerbuijk, gemeenteadviseur. ,,Daar hebben wij nog nooit klachten over gehad. Nul. Het probleem is dat we tweeduizend arbeidsmigranten in Bergen op Zoom hebben, een kwart van hen woont op campings of in woningen die niet voor hen zijn bedoeld. Daarom willen wij op meerdere plekken in de stad deze lodges hebben. Het Rijk ondersteunt onze aanpak.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’
    PREMIUM

    Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’

    Op vrijdag 19 juli wordt op een heuvelachtig circuit in Paul de zesde editie van La Course gereden. De vrouwen rijden over hetzelfde parcours dat de mannen later die dag in de individuele tijdrit afleggen. De vrouwen doen de ronde vijf keer, zodat de totale afstand 120 kilometer bedraagt. In de jaren tachtig hadden de vrouwen hun eigen Tour de France, drie weken lang. Heleen Hage uit Sint Maartensdijk legde bij de eerste editie in 1984 beslag op de tweede plaats en koestert nog altijd de goede herinneringen.