Volledig scherm
Sint-Maartensdijk West. © Leo Adriaansen

Nieuwe start voor plan Smerdiek West

SINT-MAARTENSDIJK - Het is nog altijd de bedoeling dat de herstructurering van de wijk West in Sint-Maartensdijk wordt afgemaakt.

Met de bouw van de eerste vijftien nieuwe woningen maakt het plan volgend jaar een nieuwe start.

Woningcorporatie Stadlander presenteerde alweer vier jaar geleden het ambitieuze plan om ruim 160 sterk verouderde huurhuizen in de wijk te slopen en nieuwe woningen terug te bouwen. In onder meer de Vier Meistraat werden al huizen gesloopt, maar toen raakte het plan in het slop. Er was onduidelijkheid over de toekomst van de scholen in het gebied en Stadlander dacht er geen geld meer voor te hebben vanwege een heffing die het Rijk oplegde aan corporaties. Tot grote ergernis van inwoners ligt middenin de wijk nu al drie jaar een grote kale vlakte.

Stadlander pakt de draad nu toch weer op. In het eerste kwartaal van 2017 wil de corporatie beginnen met het terugbouwen van de eerste vijftien levensloopbestendige huurwoningen in de Vier Meistraat. Er komen drie blokjes van vijf huizen.

Het is nog altijd de bedoeling dat het hele plan wordt voltooid. Er is een fasering opgesteld. De volgende fase bestaat uit het slopen van woningen in de Frank van Borselestraat, Cornelis Vermuydenstraat, M.A. de Ruyterstraat, Jacoba van Beierenstraat en de Westvest. Het komende jaar wordt gebruikt om voor deze en latere fasen een visie uit te werken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de wijk ook een heel ander stratenpatroon zou krijgen. Dat idee is vanwege de hoge kosten eerder al losgelaten.