Volledig scherm
De entree van de Vereniging Maerloo, aan de Campweg in Sint-Philipsland. © Marcelle Davidse

Maerloo blijft bij beschuldiging: gemeente Tholen is corrupt

THOLEN - De Vereniging Maerloo, die de gemeente Tholen vorige week beschuldigde van corruptie, trekt die aantijgingen niet in. De gemeente had daarom gevraagd via een sommatiebrief.

Om alsnog af te dwingen dat Maerloo de beschuldigingen intrekt en rectificeert, stapt de gemeente nu naar de rechter. ,,De aantijgingen missen elke grond en zijn onrechtmatig", vindt de gemeente.

In een zitting bij de Raad van State, vorige week maandag, vocht Maerloo een dwangsom van 37.500 euro aan. Die kreeg ze van de gemeente opgelegd wegens illegale bebouwing op een landgoed aan de Campweg in Sint-Philipsland, waar de vereniging is gevestigd.

Criminele organisaties

Die dwangsom is echter opgelegd onder druk van criminele organisaties, pleitte advocaat Robert Madou. Hij uitte flinke beschuldigingen aan het adres van gemeenteambtenaren en -bestuurders, onder wie gemeentesecretaris Simon Nieuwkoop. Volgens Madou kregen de ambtenaren en bestuurders geld om Maerloo te verdrijven uit Tholen.

Maerloo is een vereniging waar meerdere stichtingen onder vallen. Die houden zich bezig met het bestrijden van de handel in en misbruik van arme kinderen in ontwikkelingslanden. Die activiteiten zouden criminele organisaties in de wielen rijden. Volgens Maerloo kochten zij de gemeente om, zodat de vereniging gedwarsboomd kon worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement