Volledig scherm
© Willem Adriaansens

Lokale partij vreest dat statushouders een moskee willen op Tholen

THOLEN - Algemeen Belang Tholen (ABT) en de SP hebben moeite met de bouw van een nieuwe kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) in Tholen-stad. ABT vreest dat er straks ook nog een moskee komt op het eiland. De HHG is sinds de afscheiding van de hervormde kerk flink gegroeid en vindt het tijd voor een eigen gebouw. Dat moet aan de Prins Bernhardstraat komen, vlakbij de begraafplaats.

"Maar moeten we elke groepering wel de ruimte geven om een kerk te bouwen?", vroeg Cor Oudesluijs (ABT) zich maandag af tijdens de vergadering van de commissie ruimte. Hij vreest dat statushouders in de gemeente straks een eigen moskee willen. "Stemmen we daar dan ook mee in?"

ABT vreest voor spanningen tussen de toekomstige kerkgangers en de omwonenden. Niet iedereen in de buurt zou blij zijn met de plannen.

SP' er Kees Slager zei dat zijn fractie niet staan te springen om een rij bomen te kappen voor de komst van het 34ste kerkgebouw in de gemeente. "En dat terwijl monumentale kerken steeds leger komen te staan." Slager ziet de HHG liever in een bestaand, leegstaand pand trekken. "Of laat beide kerkgemeenten samen de monumentale kerk gebruiken."

Dat laatste is volgens wethouder Kees van Dis organisatorisch lastig. "Bovendien gaan wij daar als gemeente niet over." Hij stelde dat is gezocht naar een bestaand pand, maar dat er niets is gevonden. Van Dis is niet bang voor spanningen.

Een meerderheid van de gemeenteraad is wel positief over de bouw van de kerk.