Volledig scherm
Larissa Soeprigian © BN/De Stem

Kans op verblijfsvergunning voor Larissa uit Oud-Vossemeer stijgt

OUD-VOSSEMEER - Zekerheid is er nog steeds niet, maar de kans op een verblijfsvergunning voor de 14-jarige Larissa Soeprigian, haar 11-jarige broertje Narek en hun moeder uit Oud-Vossemeer stijgt. Volgens hun advocaat Paul Klaver is de situatie zeker niet negatief, hij is zelfs voorzichtig optimistisch. "Ik zie zeker mogelijkheden voor een verblijfsvergunning. Er is een goed team geformeerd rondom deze familie. En de kwestie wordt op de voet gevolgd door staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Ik hoop dat we snel duidelijkheid krijgen en dat ze alle drie mogen blijven."

Afgelopen juni werd bekend dat Larissa, Narek en hun moeder Nederland moeten verlaten. Het gezin woont samen met de vader in Oud-Vossemeer. De ouders komen uit Armenië, maar Larissa en Narek zijn in Nederland geboren. Hun vader ontvluchtte het land in de jaren negentig toen er een oorlog woedde met buurland Azerbeidzjan. De moeder volgde later en verbleef korte tijd in een opvangcentrum. Te kort, volgens de overheid. Ze zou vijftien jaar geleden te snel bij haar man zijn ingetrokken die al een verblijfsvergunning had. Daarom wilde de overheid de moeder en kinderen uitzetten. De vader kan sowieso in Nederland blijven.

Het besluit riep veel weerstand op in Oud-Vossemeer en in Bergen op Zoom waar Larissa op school zit. Op initiatief van medeleerlingen en docenten van 't Rijks werd actie gevoerd tegen de uitzetting. Zo werden meer dan 10.000 handtekeningen ingezameld. Die krabbels zijn overigens nooit overhandigd aan Dijkhoff. Hij beloofde de zaak nog eens goed te bekijken. "Dat was voor ons voldoende om even pas op de plaats te maken en de procedures af te wachten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is bezig met de zaak en ook wij hebben goede hoop dat het definitieve besluit in het voordeel uitvalt van Larissa en haar dierbaren", aldus Leon de Rond, rector van 't Rijks.

Elke dag bellen

Hij belde afgelopen september elke dag met het ministerie met de vraag of er al ontwikkelingen waren. "Dat heb ik een poos volgehouden en ik heb het vermoeden dat het misschien iets heeft geholpen." Zolang er geen besluit ligt over de verblijfsvergunning, treedt de familie Soeprigian niet naar buiten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat er over individuele gevallen geen mededelingen worden gedaan.

Grondig uitgezocht

Advocaat Klaver kan niet zeggen wanneer er eindelijk duidelijkheid is over het lot van de familie Soeprigian. "Het duurt lang, maar ik heb echt het idee dat alles heel grondig wordt uitgezocht." Rector De Rond dacht er zelfs voor afgelopen zomer al klaarheid zou zijn over de kwestie. "Maar ik durf er nu echt geen datum meer op te plakken."