Volledig scherm
Kanonnen weigeren bij feestelijk opening Historisch-nostalgische dag Tholen © Joeri Wisse

Kanonnen weigeren bij feestelijk opening Historisch-nostalgische dag Tholen

THOLEN - Het had een knallend begin van het laatste grote evenement van het feestjaar Tholen 650 jaar moeten worden.

Maar de kanonnen die voor het vuurwerk moesten zorgen, weigerden jammerlijk dienst. Ruim tweehonderd toeschouwers, waarvan velen in historische kleding gehuld, waren naar de Molenvlietestraat gekomen om het spektakel mee te maken.

Nadat de schietmeester twintig minuten lang op allerlei manieren probeerde het kruit tot ontploffing te laten brengen, konden de aanwezigen hun vingers uit de oren halen en de camera’s weer opbergen. Om de rest van het programma niet te veel te vertragen, werd besloten om om twaalf uur een tweede poging te ondernemen.
Het gezelschap ging vervolgens naar het oude stadhuis. Daar werd nagespeeld hoe graaf Jan van Blois en Machteld van Gelre in 1366 de stadsrechten verleenden aan Tholen. Loco-burgemeester Peter van Hoek en wethouder Kees van Dis kropen in de huid van hun verre voorgangers door als schout en schepen van Tholen de burgers van Tholen op de hoogte te brengen van de nieuwe rechten en plichten die de status van stad voor de inwoners met zich meebrengt.

De plechtigheden waren tevens het startsein voor de vele activiteiten die in het kader van historisch-nostalgische dag plaatsvonden in het stadje

De kanonnen aan de Molenvlietsestraat weigerden dienst bij de opening van de historisch-nostalgische dag in Tholen. Later werd op het bordes van het oude stadshuis de overdracht van de stadsrechten aan Tholen nagespeeld.