Volledig scherm
Euro geld briefgeld stock stockfoto stockdnr © StockPZC

Inwoners Tholen gaan meer betalen om gat jeugdzorg te verkleinen

THOLEN - Huishoudens in de gemeente Tholen moeten volgend jaar meer belasting betalen. Dat is een maatregel die het gemeentebestuur wil invoeren om de stijgende kosten voor de jeugdzorg te beperken. 

Het gaat om de afvalstoffenheffing en de OZB, bedragen die via Sabewa betaald worden. Waar een meerpersoonshuishouden dit jaar 697 euro betaalt, wordt dat volgend jaar 722 euro. Alleenwonenden gaan 635 euro betalen, tegenover 611 euro nu.

Het gemeentebestuur had de stijging van de woonlasten willen beperken, maar schrijft in een voorstel aan de raad dat dat niet kan omdat de kosten voor de jeugdzorg de pan uit rijzen. Over 2018 had de gemeente op dat gebied een tekort van 600.000 euro. 

De raad beslist 4 juli over de plannen van burgemeester en wethouders. Zij willen ook toeristenbelasting gaan heffen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Dat zou een voordeel van ongeveer 20.000 euro moeten opleveren.

Daarnaast stellen B en W voor om meer BOA's in te zetten, omdat ze ervaren dat er in Tholen steeds meer meldingen van overlast op straat gedaan worden. Buitengewoon opsporingsambtenaren in de gemeente controleren nu alleen of de drank- en horecawet wordt nageleefd. Maar ze zouden ook toezicht moeten gaan houden in de openbare ruimte.

Geld wordt ook uitgetrokken voor een betere wifi-dekking in het gemeentehuis. Ook moeten lekkages in de Brede School in Sint-Annaland verholpen worden. Dat kost 50.000 euro. Volgens B en W zijn bij de ontwerp en bouw van de school in 2009 fouten gemaakt. De gemeente overweegt daarom naar de rechter te stappen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’
    PREMIUM

    Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’

    Op vrijdag 19 juli wordt op een heuvelachtig circuit in Paul de zesde editie van La Course gereden. De vrouwen rijden over hetzelfde parcours dat de mannen later die dag in de individuele tijdrit afleggen. De vrouwen doen de ronde vijf keer, zodat de totale afstand 120 kilometer bedraagt. In de jaren tachtig hadden de vrouwen hun eigen Tour de France, drie weken lang. Heleen Hage uit Sint Maartensdijk legde bij de eerste editie in 1984 beslag op de tweede plaats en koestert nog altijd de goede herinneringen.