Volledig scherm
Euro geld briefgeld stock stockfoto stockdnr © StockPZC

Inwoners Tholen gaan meer betalen om gat jeugdzorg te verkleinen

THOLEN - Huishoudens in de gemeente Tholen moeten volgend jaar meer belasting betalen. Dat is een maatregel die het gemeentebestuur wil invoeren om de stijgende kosten voor de jeugdzorg te beperken. 

Het gaat om de afvalstoffenheffing en de OZB, bedragen die via Sabewa betaald worden. Waar een meerpersoonshuishouden dit jaar 697 euro betaalt, wordt dat volgend jaar 722 euro. Alleenwonenden gaan 635 euro betalen, tegenover 611 euro nu.

Het gemeentebestuur had de stijging van de woonlasten willen beperken, maar schrijft in een voorstel aan de raad dat dat niet kan omdat de kosten voor de jeugdzorg de pan uit rijzen. Over 2018 had de gemeente op dat gebied een tekort van 600.000 euro. 

De raad beslist 4 juli over de plannen van burgemeester en wethouders. Zij willen ook toeristenbelasting gaan heffen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Dat zou een voordeel van ongeveer 20.000 euro moeten opleveren.

Daarnaast stellen B en W voor om meer BOA's in te zetten, omdat ze ervaren dat er in Tholen steeds meer meldingen van overlast op straat gedaan worden. Buitengewoon opsporingsambtenaren in de gemeente controleren nu alleen of de drank- en horecawet wordt nageleefd. Maar ze zouden ook toezicht moeten gaan houden in de openbare ruimte.

Geld wordt ook uitgetrokken voor een betere wifi-dekking in het gemeentehuis. Ook moeten lekkages in de Brede School in Sint-Annaland verholpen worden. Dat kost 50.000 euro. Volgens B en W zijn bij de ontwerp en bouw van de school in 2009 fouten gemaakt. De gemeente overweegt daarom naar de rechter te stappen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement