Volledig scherm
Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Inspectie 'teleurgesteld' in Bravis, ziekenhuis in Bergen op Zoom moet schoner gaan werken

BERGEN OP ZOOM - Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom moet schoner gaan werken, oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die geeft het ziekenhuis nog drie maanden om de zaak op orde te hebben.

De inspectie noemt het resultaat van een aantal maatregelen die na kritische bevindingen sinds vorig jaar zomer in het ziekenhuis zijn genomen 'teleurstellend'. Ondanks Bravis-beloftes dat het beter zou worden, signaleerde de inspecteur begin maart dit jaar nog steeds tekortkomingen.

Het gaat met name om het voorkomen van infecties. De inspectie concludeert dat op dat terrein in Bravis Bergen op Zoom onvoldoende is verbeterd. 

Isolatiekamers

Het betreft procedures, afspraken en werkwijze in en rondom isolatiekamers. Die zijn er op alle afdelingen en worden onder meer gebruikt om mensen die in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen tijdelijk apart te houden.  

Bravis moet effectiever dan tot nu toe gebeurt voorkomen dat zowel in de verzorging als in de reiniging met niet-steriele materialen wordt gewerkt. Medewerkers die sinds de negatieve rapportage van vorig jaar cursus kregen, horen ook daadwerkelijk getraind worden.

Berisping

Vooralsnog blijft het bij een berisping. Woordvoerder Bon van 't Klooster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onderdeel van het ministerie van volksgezondheid: ,,De kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid zijn gegarandeerd. Als dat niet zo zou zijn sluiten we de tent, maar dat is dus zeker niet nodig."

Volgens Bravis-woordvoerder Elma Gortworst lopen cliënten 'zeker geen extra risico's' in Bergen op Zoom. ,,We zijn met de neus op de feiten gedrukt. De inspectie heeft tekortkomingen gesignaleerd. De resultaten laten echter zien dat ons ziekenhuis consistent goed scoort op het aantal zorginfecties."

Quote

In uw ziekenhuis is de zorg voor infectie­pre­ven­tie onvoldoen­de verbeterd

Inspectie voor de Gezondheidszorg

,,We hebben met een task-force en met al onze medewerkers heel veel gedaan, onder meer een massale scholing. Het herbezoek van de inspectie op 1 maart kwam voor ons net iets te vroeg."

Vertrouwen

De raad van bestuur van Bravis heeft beloofd dat vóór juli alles zeker op orde is in de isolatiekamers en met medewerkers die hun trainingen hebben gehad. Gortworst: ,,We zien het nieuwe bezoek van inspecteur met vertrouwen tegemoet."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement