Volledig scherm
Het hoofdkantoor van woningcorporatie Stadlander, in Bergen op Zoom. © Google Streetview

Huren stijgen dit jaar minimaal bij RWS en Stadlander

GOES – Huurders van de RWS en Stadlander gaan dit jaar maar een klein beetje of zelfs helemaal geen extra huur betalen. De corporaties zitten ruim onder de door het Rijk toegestane verhoging.

Bij de RWS, actief in de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland, wordt de huur van ruim dertig procent van de huishoudens helemaal niet verhoogd. Voor de andere huurders blijft de stijging beperkt tot 0,45 procent. Waar in het verleden naar het inkomen van iemand werd gekeken om te bepalen hoeveel de huur zou stijgen, kijkt de corporatie dit jaar sec naar de huurprijs in verhouding tot de woning. Mensen die al een relatief hoog bedrag betalen, krijgen geen verhoging. Wie nu ‘goedkoop’ huurt, gaat een beetje meer betalen. ,,De gedachte achter deze benadering is dat de verschillen in huurprijs tussen de huurders kleiner worden’’, stelt directeur Maarten Sas.

Stadlander kiest voor een andere benadering. De corporatie, die onder meer actief is op Tholen, schotelt huurders met een inkomen tot 40.000 euro een verhoging van 0,5 procent voor. Mensen die heel weinig verdienen en kwijtschelding van de gemeentelijke belasting krijgen, gaan helemaal geen extra huur betalen. Minder coulant is de corporatie voor de zogeheten scheefwoners. Huishoudens die meer dan 40.000 euro verdienen, krijgen een huurverhoging van 4,3 procent voor de kiezen.

Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor Sint-Maartensdijk en enkele ‘zwakke’ wijken in Bergen op Zoom. Stadlander vindt het voor de diversiteit belangrijk dat daar ook mensen met een hoger inkomen blijven wonen. Daarom krijgen de ‘rijke’ huurders er te maken met een verhoging van slechts 2,9 procent. Sint-Maartensdijk heeft relatief gezien veel huurwoningen, waardoor de samenstelling van het dorp een beetje is scheefgegroeid. 

Corporaties mochten de huren dit jaar gemiddeld met maximaal 1,3 procent verhogen. Per individuele woning mocht de stijging 2,8 procent bedragen, uitgezonderd de scheefwoners. RWS en Stadlander zitten daar ruim onder.