Wilma Antes schreef het boek ‘(Een) Goede raad is duur’. ,,Ik wil niet zozeer verdedigen, maar laten zien wát er gebeurt in een gemeente.”
Volledig scherm
Wilma Antes schreef het boek ‘(Een) Goede raad is duur’. ,,Ik wil niet zozeer verdedigen, maar laten zien wát er gebeurt in een gemeente.” © Marcelle Davidse

Hoe werkt een gemeente? Dat wil de Thoolse griffier laten zien met haar roman

THOLEN - Iedereen heeft wel een mening over de gemeente, maar veel mensen weten niet eens hoe de wethouder heet of hoe de gemeente eigenlijk werkt. Met die insteek schreef de Thoolse griffier Wilma Antes het boek ‘(Een) goede raad is duur’.

De fictieve Limburgse gemeente Roodebeek staat centraal in het boek. Dat is niet toevallig. Antes is zelf geboren Limburgse en groeide ook op in die provincie. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, wilde ze gelijkenissen met Tholen voorkomen. Daar werkt ze immers al veertien jaar als griffier. ,,Mensen moeten het juist niet lezen alsof het zich daar afspeelt”, legt Antes uit. ,,Dat is moeilijk om los van elkaar te zien omdat ik er werk. Daarom laat ik het in Limburg spelen. Ik gebruik ook Limburgse termen, zoals de namen van de carnavalsverenigingen en een snackbar heet frituur.”

De roman draait om vier dossiers: de toekomst van de bibliotheek, het zwembad, de aanleg van een kunstgrasveld en de wielerwedstrijd Amstel Gold Race. Ook ‘normale’ dingen die in gemeentes spelen zoals begrotingen en coalitieonderhandelingen komen voorbij. ,,Aan de hand daarvan laat ik zien hoe het loopt in de gemeente. Ik beschrijf de personen, en wat ze doen. Het is niet zozeer verdedigen, maar laten zien wat er gebeurt in de gemeente. Tegen vooroordelen kun je toch weinig doen."

Want vooroordelen, die zijn er nogal eens als het gaat over een gemeente en ambtenaren. In haar omgeving en in gesprekken proefde ze vaak een minachting als het over gemeentes ging. ,,Mensen weten vaak heel goed wat er niet deugt, maar weten soms niet waar ze het over hebben of hoe de wethouder heet. ‘Goede raad is duur’ staat voor de afweging die elk raads- of collegelid moet maken bij elk dossier. Soms is dat heel lastig. ‘Eén goede raad is duur’ betekent dat die mensen zich goed moeten laten adviseren en dat ze informatie moeten gaan vergaren. Dat kost geld, maar is wel in maatschappelijk belang."

Ze ontwierp zelf de kaft, gelijk aan een schilderij dat ze tien jaar geleden al maakte en dat in het gemeentehuis hangt. Dat geeft een abstracte afbeelding van de gemeenteraad weer. De roman schreef ze in vakanties en weekenden. Binnen de gemeente wist niemand dat ze er mee bezig was, bekent ze. Lang duurde het proces overigens ook niet: ,,Ik denk dat ik er een half jaar aan geschreven heb. Op het resultaat ben ik hartstikke trots. Volgens mij was een boek als dit er ook nog niet. Dat was ook een stimulans om het te schrijven.”

  1. De Meestoof is na metamorfose klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open
    PREMIUM

    De Meestoof is na metamorfo­se klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open

    SINT-ANNALAND - Je kent het bijna niet meer terug. Na vijf maanden verbouwen ziet streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland er ineens heel anders uit. Een atrium met puntdak en veel glas verbindt nu het hoofdgebouw met de expositieschuur. De nieuwbouw zorgt ervoor dat het museum meer bezoekers tegelijk kan ontvangen. ,,We zijn klaar voor de toekomst, maar voorlopig kunnen we nog niet open”, zegt bestuurslid Wil Nelisse.