Volledig scherm
Corné van Vorsel maait het fonteinkruid in de haven van Tholen. © Timo van de Kasteele

Haven in Tholen weer verlost van fonteinkruid

videoTHOLEN - Motorboten lopen vast, bewoners klagen over stank. De overlast van fonteinkruid in de haven van Tholen is groter dan andere jaren. Corné van Vorsel van de firma Hage maait de waterplant op de bodem af, zodat de hoofdvaarroute toegankelijk blijft.

Zeker vijfduizend kilo hebben Corné en zijn collega's Bert Kraal en Job Elenbaas de afgelopen dagen uit het water gehaald. Met een maaihek uitgevoerd bootje, voorzien van een onderwater heggenschaar, maait Corné het fonteinkruid af. Job vist de groene substantie vervolgens met zijn kraan uit het water, zodat Bert het kan afvoeren. 

Flink karwei

"Waar je geen rimpelingen op het water ziet, daar moet ik zijn. Het is een flink karwei en je moet goed oppassen voor de boten. Drie dagen zijn we zeker bezig."
Het is vier jaar geleden dat de bodem van de haven in Tholen is gemaaid. 

Volgens havenmeester Lydia Suurland-de Wit is het niet voor zijn tijd. Het regende de laatste tijd klachten van booteigenaren met vastgelopen schroeven. Ook bewoners aan de Oude Werf hebben last van het fonteinkruid. Eenmaal opgedroogd stinkt de waterplant enorm. 

Reden voor de vereniging van eigenaren van de kadewoningen en watersportvereniging om aan te kloppen bij de gemeente. Die schakelde de firma Hage uit Scherpenisse in, dat ook voor het waterschap de sloten maait. 

Theo van Werkhoven woont in een appartement aan de haven, waar ook zijn boot ligt aangemeerd. 

Tekst gaat verder onder de video

Stank

Volledig scherm
Het maaien van het fonteinkruid in de haven van Tholen gebeurt met een soort heggenschaar. © Timo van de Kasteele

Zijn terras grenst aan het water dat groen ziet van het fonteinkruid. "Met zuidwesten wind waait het deze kant op en stinkt het verschrikkelijk." Twee jaar terug is Theo met enkele bewoners uit het complex bezig geweest de drijvende plantenresten uit het water te harken.

"Niemand deed wat, dus hebben we het heft in eigen hand genomen. Gelukkig hebben we nu met de gemeente goede afspraken over het maaien." Fonteinkruid komt alleen voor in zoet water. Voor de aanleg van de Oesterdam kwam het in de haven van Tholen niet voor.

De laatste jaren is in het Volkerak-Zoommeer, waarmee de haven van Tholen in verbinding staat, een forse toename waargenomen. Met name rond de Speelmansplaten en de keersluis in Tholen vormt de plant een probleem voor de watersporter, weet havenmeester Lydia Suurland. 

Zonlicht

Dat fonteinkruid zo in opmars is, komt volgens Van Vorsel door de temperatuurstijging in combinatie met een verbeterde waterkwaliteit. "Het zonlicht komt tot op de bodem, waardoor de planten harder groeien." Of er een relatie is met blauwalg weet Corné niet. "Vaak zien we het wel in combinatie. Dat is ook nu het geval."

Volledig scherm
Corné van Vorsel maait het fonteinkruid in de haven van Tholen. © Timo van de Kasteele

In de winter sterft fonteinkruid af. De plantenresten blijven dan in het water drijven. Ook dan zorgt het voor overlast.