Volledig scherm

Gemeente Bergen op Zoom: Mensen zijn hard nodig in de bouw

BERGEN OP ZOOM - WSP Werkcentrum Brabantse Wal en Bouwmensen Zuidwest slaan de handen ineen om de komende drie jaar zoveel mogelijk mensen op te leiden voor een baan in de bouw en infra. "Daar zijn keihard mensen nodig", zegt Anita Karremans van de gemeente Bergen op Zoom.

"Als zich morgen dertig mensen melden zijn ze zo aan de slag." Van metselaar tot grondwerker en van timmerman tot tegelzetter. "Jongeren kiezen niet vaak voor een beroep in de bouw, daar willen we iets aan proberen te doen." Wie nu werkloos is of ander werk zoekt, kan zich via Bouwmensen Zuidwest (voorheen de Stichting Praktijkopleiding Bouw) laten omscholen.

Met garantie op een baan, vertelt Karremans. De kandidaten beginnen op proef voor veertien dagen. Als blijkt dat de kandidaat technisch inzicht heeft volgt een korte opleiding van drie maanden (met behoud van uitkering).

Het Werkcentrum betaalt dat of regelt dat via de uitkeringsinstantie. "Daarna gaan ze betaald on the job om verder te worden opgeleid. Het is ambachtelijk werk en je krijgt vuile handen. Maar je maakt wel iets moois."

Dat er een baangarantie aan de opleiding zit is bijzonder. En is als volgt tot stand gekomen, legt Karremans uit. "Als gemeente zetten we veel aannemers aan het werk, aan gebouwen of in het onderhoud van wegen. Die vragen we altijd wat ze doen in het kader van SROI, social return on invest."

Een aannemer die een klus mag doen van de gemeente moet er namelijk altijd iets maatschappelijks voor terugdoen. Als ze mensen uit de opleiding van Bouwmensen Zuidwest aan de slag helpen, voldoen ze aan die verplichting.

Wie interesse heeft kan mailen: werkcentrum@bergenopzoom.nl.