Vistellingen met een kruisnet bij de Prommelsluis in Kerkwerve
Volledig scherm
Vistellingen met een kruisnet bij de Prommelsluis in Kerkwerve © Ernesta Verburg

Gemaal de Noord op Tholen krijgt met voorrang een vispassage

SINT-MAARTENSDIJK - Gemaal de Noord bij Sint-Maartensdijk krijgt dit jaar met voorrang een vispassage om glasaal en andere trekvissen de kans te geven de achterliggende polder in te zwemmen. Na het stormseizoen, in april, begint Waterschap Scheldestromen met de aanleg.

De reden is dat er op die plek de laatste twee jaar veel glasaal is geteld. Bij Zuidwatering bij Ritthem, waar eigenlijk eerst een vispassage zou komen, liet bijna geen vis zich zien. Een grote club vrijwilligers trok er maandenlang twee keer in de week op uit om op 16 Zeeuwse locaties trekvis (naast glasaal gaat het vooral om driedoornige stekelbaars) te tellen. 

Meer aaltjes

De resultaten van het project ‘Samen voor de Aal’ over 2018 zijn positief. Er zijn meer aaltjes geteld dan in het jaar ervoor, al zegt dat op korte termijn nog niets over de ontwikkeling van de populatie. Ook zijn de huidige aantallen niet te vergelijken met wat er een halve eeuw geleden rondzwom. ,,Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, zegt Sanne Ploegaert van Ravon (het kennisbureau dat het onderzoek uitvoert) dan ook. ,,Maar we zien heel graag komend jaar weer een jaar als 2018.” 

Trekvis

Voor het waterschap is het belangrijk te weten wat het aanbod van trekvis op de verschillende locaties is. Zodat de organisatie kan bepalen waar het al dan niet zinvol is om vispassages aan te leggen. Maar ook provincie en Rijkswaterstaat zijn bij het project betrokken. Onder meer om trends op de langere termijn te kunnen zien. Ook de effecten van grootschalige maatregelen als het kieren van de Haringvlietsluizen en de aanleg van een doorlaatmiddel in de Brouwersdam zijn op een gegeven moment te zien. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement